Ni känner nog till historien vid det här laget. Bosse Stagman slog igenom som Zinny Zan i Easy Action och Shotgun Messiah innan han gick vidare till Zan Clan och han hann även med att göra TV i dokusåpan Wannabe på TV3 där han blev mer folkkär än Försäkringskassan.


Sedan ett tag tillbaka så sjunger han på svenska och har gett ut två album som båda har varit kritikerrosade av bland annat oss här på The Maloik.


Något som kännetecknar ett typiskt Stagman-album är de personliga och ärliga texterna. Om de två första plattorna var väldigt personliga, där han bland annat sjunger om livet i Los Angeles på det glada 80-talet, så har de senaste singelsläppen varit mer politiskt laddade där han sjunger rakt ut vad han tycker om läget i Sverige. Både titelspåret och Ser ni eldarna är direkta passningar till vår nuvarande regering där Bosse inte direkt skräder med orden. Stagman har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker vilket han visar här med all tydlighet.


En stor skillnad från de tidigare skivorna är att Bosse prövar lite nya vägar rent musikaliskt. Vi får höra synth, banjo och saxofon men han får det ändå att låta som Stagman och jag gillar det. Det flirtas med Magnus Uggla och Iggy Pop i En mil i mina skor och Redo och klar.
Bästa spåret på skivan, förutom titelspåret och Ser ni eldarna, är min nya favoritlåt; Sida vid sida. Den har blivit min bästa vän när jag cruisar fram i köerna på Essingeleden om dagarna. Det är bilåkar-rock av högsta klass och den får en på riktig gott humör vilket behövs för en stackars knegare som mig som går upp strax före kl. 04.00 på morgonen. Här kommer tystnaden är även den en perfekt bilåkarlåt att lyssna på när man satt igång farthållaren på motorvägen.


I den vackra och väldigt personliga balladen Resan som vi gjort sjunger Stagman till sig själv om sig själv. I den fantastiska texten reflekterar Bosse över resan han har gjort från det han var barn fram till idag. Här visar Bosse verkligen vilken fantastisk textförfattare han är och låten berörde mig på djupet.
Man märker att Stagman har lagt ner mycket själ och hjärta i skivan. Han är ruskigt ärlig mot sig själv och sina lyssnare vilket som jag har nämnt tidigare märks i texterna. Det är stundtals rena poesin och jag törs redan nu säga att detta är år 2020 bästa skiva på svenska.


Slutligen har vi då kommit fram till omdöme och betyg. Betyget blir naturligtvis högt. Men med det sagt; skivan når inte riktigt upp till samma nivå som debuten Är ni kvar där ute och uppföljaren Moder Jord som båda är episka skivor. Med dessa två i minnet så blir därför betyget strax under de tidigare. Men – om Kejsaren i sagan om Kejsarens nya kläder var naken så går åtminstone Stagmans kejsare ut med ett par guldskor på fötterna.


Artist: Stagman
Titel: Kejsarens nya kläder
Genre: Melodisk rock
Skivbolag: GMR Mysig
Bästa spår: Kejsarens nya kläder, Ser ni eldarna, Sida vid sida, Resan som vi gjort, Här kommer tystnaden.
Betyg 9/10
Av: Ulf Romedahl