2019 gjorde undertecknad en recension av danska Statement senaste album ”Force of life” som nästan fick full pott.
Deras blandning av melodiös hårdrock med unga och lugna riff fångade mitt intresse då. Så det var med spänd förväntan man började lyssna när plattan dök upp i min inkorg.
Laguppställning från förra skivan är helt intakt. Bandet är det samma och återigen är det Søren Andersen som suttit bakom spakar och reglage på producentstolen.
Likt Force of life så är produktionen på plattan riktigt fet. Baskaggarna kan försvinna lite för mycket ibland i ljudbilden men annars är plattan snyggt producerat.
Statement har lyckats återigen skapa en rikgit bra platta. Den är lite svagare en sin föregångare, men med tanke på hur bra så blir betyget ändå riktigt bra.
Det finns dock några plumpar i protokollet. ”Dreams from the darkest side” känns som hämtad från Volbeats Michael Poulsens egna riff box och på Don’t you hide it har man lånat Metallicas Kirk Hammets wow-wow pedal.
Skivan i övrigt innehåller några riktigt bra låtar med grymma riff, men så jag saknar den där riktiga topplåten.
Skivans två starkaste spår är balladen ”Fade away” som växer för varje lyssning samt radiovänliga ”Lifeline”
Summa summarum. Statement har en jämn och bra nivå på låtarna, grym produktion, men jämför man med förra skivan så är denna ett par snäpp sämre. Dock är Statement just nu helt klart Danmarks bästa rockband.

Band: Statement

Titel Dreams from the darkest side

Bästa spår: Fade away, Lifeline

Releasedatum: 8/10 2022

Av Ulf Romedahl