Tjo på er, nu blir det hårdrock.
Steelwings har precis släppt ett nytt album, Still rising! Detta är klassisk hårdrock som om det vore hämtat direkt från 80-talet. Steelwings som nu har några år på nacken gjorde sin första spelning redan 1982 vilket innebär att de nu har pysslat med detta i 40 år och de tänker uppenbarligen inte sluta. Sedan första spelningen har en del hänt, några olika medlemmar har kommit och lämnat, skivor har släppts och säkert en massa annat. Om man tar sig tid och lyssnar på deras första självbetitlade album från 1989 och efter det slänger på den nya skivan så känns allt igen, det är hårdrock, det är 80-tal, det är klassiskt, precis så som det ska vara. Med det sagt så lämnar vi det gamla och fokuserar i stället helt på det nya.

Still rising, ja det är nog ett väldigt passande namn på skivan då Steelwings verkligen håller på att lyfta. 80-talshårdrocken har fått ett uppsving de senaste åren och här passar Steelwing in som handen i handsken, det är basgångar med melodi, det är trummor som dundrar, det är gittarlirande som ger ståpäls. Som grädde på moset så är sången i samma liga som Biff Byford, alltså en redig hårdrocksröst. De skrikiga gitarrsolon som återfinns på alla låtar är så välkomponerade att man bara vill plocka fram luftgitarren ur garderoben och rocka loss som om man vore ung igen.

På detta album är det väldigt svårt att hitta något som sticker ut, det är riktigt bra rakt över. Om jag ändå ska göra ett försök skulle jag säga att My Rock´n Roll är den som fastnar mest, det osar stenskön klassisk hårdrock kring detta, en låt som man vill ha mer av. Det är tunga riff blandat med skrikiga gitarrer. Man blir glad och låten är en sådan låt som man vill värma upp kvällen med innan man går på konsert, en riktig rökare helt enkelt.

Egentligen skulle jag kunna skriva som ovan om hela albumet då detta är en riktig rökare. Det band som en gång fick mig att börja lyssna på hårdrock var Twisted Sister, men hade jag hör detta innan så vete fan om inte detta blivit starten.
Det känns som jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta album då varenda låt väcker den inre hårdrockaren till liv, men om jag ska vara helt ärlig så går det nog inte säga så mycket mer om detta utan att känslan jag får skulle försvinna för er. Avslutningsvis vill jag därför bara uppmana till några saker. Lyssna på detta, köp skivan och vårda den ömt, den borde finnas med er under många år.

Jag får ju inte betygsätta med ölbackar, men om jag fått det så hade denna förtjänat minst ett fullt bagageutrymme på en kombi. Därför blir i stället betyget 8/10

Vid pennan. Patrik Lindberg

Band: Steelwing
Titel: Still Rising
Genre: Klassisk Rock
Skivbolag: Pure Steel Records
Releasedatum: 25 november 2022
Betyg: