När jag såg musikvideon till “Faking It” visste jag att det här kommer bli något speciellt. Både stilen och musiken var ett välkomnande tillskott inom melodisk metal. Svalbards musik är en blandning av många stilar, med allt från black metal till hardcore. Svalbards tidigare skiva “When I Die, Will I Get Better” (2020) var en spännande överraskning och innehöll en stor känsloresa i musikalisk form. Detta brittiska band har aktiva sedan 2011 och har de senaste åren tagit sig till de stora scenerna och festivalerna. Samarbetet mellan de två gitarristerna och vokalisterna Serena Cherry och Liam Phelan är ett av bandets grundpelare som skapar dynamiken. Likt många andra band inom liknande genre så är melodierna i musiken i stort fokus. Vilket är väldigt passande nu när vi går in i den mörkare delen av året, då kan det vara behövligt med vardagsflykt i hörlurarna. Förra skivan “When I Die, Will I Get Better” var något mer atmosfärisk men nu med “The Weight Of The Mask” är det mer rakt på sak! 

“Faking It” handlar om depression, om hur människor bara fejkar bort sina tillstånd. Låten är välskriven och är en bra inledning av skivan. Slutet på låten är den typiska black metal formen som många lyssnare tilltalar sig. Snabba trummor och starka melodier, det kan inte gå fel. Skivans första singel “Eternal Spirits” är en tryckvåg som kommer att chocka lyssnaren som precis har lyssnat på föregångaren “When I Die, Will I Get Better”. Denna låt är en våg av enorma krafter som ändå behåller en positiv känsla. Detta är en fantastiskt låt. “Defiance” bjuder på ett liknande format som de två tidigare låtarna, här får Serena verkligen visa upp sin sångförmåga! “November” är en av skivans mest lugnaste låtar som låter lyssnaren färdas bort i en atmosfärisk känsla medan musiken sköljer över. Dock ökar låten framåt slutet och tänder gnistan hos lyssnaren igen med stenhårda trummor. “Lights Out” bygger vidare på liknande formalia som “Faking It”, det är bra men dock inte lika övertygande. 

“How To Swim Down” handlar tydligen om att bli healad i spelet “World Of Warcraft”. Härligt värre! Dock är låten en av skivans bästa spår, med fina stråkar av fiol och en allmän vacker dos av musik. Refrängen där Serena sjunger “I Will Heal You” är väldigt gripande. “Be My Tomb” är också ännu en snygg låt som är starkt gitarrdriven där trummorna är blandat med hardcore som möter black metal. “Pillar Of Sand” må vara en av skivans svagare stunder men den röda tråden som syns igenom skivan finns här men det finns bättre låtar. “To Wilt Beneath The Weight” avslutar skivan och det avslutades med en emotionell plan som summerar skivan. Stora känslor och tankar som har tonsatts i denna unika blandning av genrer. Det som gör Svalbard unika är den röda tråden de har genom hela skivan. Det är svårt att sätta det i textform men lyssna på skivan så kommer du att förstå. ”The Weight Of The Mask”är en stark platta som har sin tyngd på första halvan av skivan. Svalbards fans kommer inte att bli besvikna och denna skiva kommer troligen locka ännu mer fantaster till bandet. 

Bästa låtar: “Faking It”, “November”,  “Eternal Spirits” & “How To Swim Down”

Släpps 6/10 – 23.