Swansong är ett finskt band som främst brukar beskrivas spelar melodisk death metal med kvinna på sång, men efter att ha lyssnat igenom Awakening kan jag konstatera att de är mer än så. De har tydliga drag av black metal, särskilt i sagda sång, även om musiken är betydligt mer death. Det är en vanlig mix, men inte desto mindre lyckad. Jemina, sångerskan, är inte vad jag förväntade mig utan mycket, mycket bättre och helt i klass med några av de bästa rösterna jag hört för growl.
Awakening är bandets första fullängdare och det känns som att det inte kommer att krävas mycket för att den skall gå hem. Även om musiken är lättlyssnad så bidrar sången till att göra det hela mörkare, så fans av både death och black borde kunna få behållning av det.

Det är verkligen ingen lugn inledning på skivan, utan redan i första låten Burning Flames är det fullt ös. Den andra låten, Become, som följer är litet lugnare, men fortfarande inte ett dugg lugn. Den har väldigt medryckande melodier som jag förutspår kommer sitta fast i huvudet ett bra tag för egen del. Värd att lyssna igenom ett antal gånger. Det är ett väldigt snyggt arrangemang och allt känns planerat utan att bli stelt eller själlöst.

Furiosa har mer episka vibbar och känns litet mer flamsig, jag vet inte varför, men jag tror det är gitarrerna som gör det. De låter litet konstigt och allt låter överlag litet mer plastigt (utom sången), även om melodierna fortfarande är medryckande.

Shot in the Heart gör verkligen ingenting för mig och om den hade varit först på skivan och jag lyssnat privat så hade jag nog gett upp och stängt av. Fortfarande är melodierna det starkaste kortet, men det känns något pubertalt i sitt uttryck i övrigt. Jag är övertygad om att jag som femtonåring hade tyckt att det var sjukt fett och coolt, och säkert finns det mindre luttrade personer där ute som kommer att gilla det.

Frost of Winter plockar upp mitt intresse igen och gör med mullrande trummor och extra grym sång att föregående låt blir något förlåten. Det är en helt klart en låt i lika hög klass som Become för mig, och så fortsätter det. Några låtar är definitivt starkare, andra svagare, men det blir aldrig tråkigt.

Sammanfattningsvis så är mitt gillande för skivan ojämn, och förmodligen finns det folk som gillar det jag inte tycker om och vice versa. Något genomgående för hela skivan är dock de fantastiska melodier jag nämnt så ofta och Jeminas growl som verkligen hemsöker en och ger sköna rysningar.
Så om du vill ha ösigt melodisk death med otroligt growl är Swansong ett band att kolla upp och hålla ögonen på!

Band: Swansong
Releasedatum: 2023-12-01
Album: ”Awakening”
Bolag: Noble Demon
Genre: Melodic Death Metal, Black Metal
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *