Vi älskar The Darkness. Live. Vi älskade The Darkness senaste album. Men inte riktigt lika mycket som vi älskade The Darkness första två album. Någon som känner igen sig?

När The Darkness slog igenom 2003 med albumet Permission To Land var det som en explosion av rock n roll som svepte över världen. Låtar som I Believe In A Thing Called Love och Growing On Me satt som sten i skallen och man kunde knappt vänta på nästa mästerverk. Och vi fick ett. One Way Ticket To Hell… And Back var underhållande, galet och grymt välproducerat. Men sen hände något. Varken Hot Cake eller Last of Our Kind fick mig att gå bananas som de tidigare albumen. Därför är jag så jävla glad att meddela att bananerna är på full fräs!

Easter Is Cancelled är ett mästerverk. Musiken har mognat och jag kan riktigt höra hur de suttit och skrivit låtar som de tycker om, på riktigt! Produktionen är fantastisk. Allting ligger på rätt nivåer och det är inget som skaver. Låtar som Rock And Roll Deserves To Die och Deck Chair visar den fantastiska begåvningen som det här bandet bär med sig. Rock And Roll Deserves To Die har ett par grymma solon och kompgitarrer som ger en rejäl känga till dem som på allvar tror att Rocken någonsin kommer att dö. Så länge som vi har musiker som dessa är risken lika med 0. Introt är lugnt med en avslutande käftsmäll. Och den tar jag emot med glädje.

Texterna är en härlig blandning av humor och allvar precis som de brukar och som de ska vara. Heart Explodes är ett exempel på de geniala texterna. En kärleksförklaring till ett förhållande som kanske inte alls var så bra som man kan inbilla sig när det precis tagit slut. (Helt egen tolkning, ni får lyssna och bedöma själva😉)

Min favorit på albumet är How Can I Lose Your Love. Melodin är som klippt och skuren för att bli en radioplåga men det skiter jag i. Jag älskar den! Den satt där som ett tuggummi i hjärnan efter första lyssningen. Låten är som en varmvattenflaska i sängen på en iskall vinterdag. Perfekt! Jag gnolade och sjöng på den samma kväll och insåg att det här kan mycket väl vara det album som puttar ner min tidigare favorit i år. Backyard Babies, Sorry men ni får än så länge ramla ner på andra plats som årets bästa platta.

Lyssna på sången i titelspåret Easter Is Cancelled. Det är som att Justin har hittat en balans och jag är helt betagen av vissa partier. Rent musikaliskt är den makalös. Trumljudet som är helt perfekt lagt i balans mot gitarr och bas. Balansen mellan lugna och snabba partier känns som hämtade ur en sann 60-tals rockrage. Ljudbilden på det här albumet är magisk. Det är proffsigt. Det är snyggt. Det är lockande och det är vanebildande.

Varning! Beroendeframkallande!

Jag återkommer till Rock And Roll Deserves To Die. Varför? Jo, just på grund av ljudbilden. Låten är fantastisk, den har allt från ljuva körer till hårda solon och höga toner i sången. Den har en sammansättning som skapar en bild av live/studio. Tänk er att ni står på en spelning. Det spelas lite vanlig musik i högtalarna när ni plötsligt hör en livegitarr riva av ett solo. Ni vet känslan? När man liksom vet att nu är det live. Nu är det på riktigt. På något märkligt vis har de lyckats få fram det i den här låten. Kontrasten mellan lugnet och livekänslan.

Deck Chair är ett hett kort. Jag misstänker att det är rätt många som kommer ha den som favorit. Låtar som denna driver upp ett album ett snäpp. Och det tillsammans med övriga albumet ger ett toppbetyg. Det finns inga andra alternativ. Jag kan inte sitta och hylla en platta i text, i samtal och till hela världen utan att ge den en solklar tia!!     

Band: The Darkness
Titel: Easter Is Cancelled
Genre:  Hårdrock/Rock/Glamrock
Skivbolag: Cooking Vinyl
Releasedatum: 2019.10.04
Bäst: How Can I Lose Your Love
Betyg: 10/10

/P “The Poser” Pousár