Den isländska powertrion The Vintage Caravan släpper nu sitt första livealbum. Albumet innehåller 13 låtar ifrån hela deras diskografi, vars katalog består av 5 fullängdsalbum. Bandets stil är huvudsakligen psykedelisk rock, blues rock, progressiv rock och hårdrock. Ja, som det låter är de väldigt inspirerade av framförallt 1970-talets rockscener, vilket även varit en trend inom rockkretsar från låt oss säga sedan 2010-talet och framåt då flera band blickar tillbaka på denna era. Kanske är Vintage Caravan det mest framgångsrika rockbandet ifrån vulkanön (Island)?

Bandets uppsättning består idag av Óskar Logi Ágústsson på sång och gitarr, Alexander Örn Númason på bas och bakgrundssång samt Stefán Ari Stefánsson på trummor.

De två första låtarna Whispers och Crystallized är ifrån bandets senaste album Monuments (2021), vilket är logiskt att de spelar först i setet på en turné. Personligen gillar jag Crystallized, den är en bra kombination av blues och progg i grunden och inslag av stoner i det ihärdiga riffandet.

Redan här kan jag stanna vid själva inspelningen. Det går ju inte att komma bort från redigering och pålägg. Det har med största sannolikhet gjorts i detta album där det klippts ihop för att låta bra på skiva. Man har fångat upp små tal och utrop till publiken som är relevanta och visst jubel ifrån åskådarnas sida. Det stärker ju inramningen av livealbumet. Ljudet är ganska bra så det finns inget att anmärka på på den fronten.

Det tredje spåret Reflections ifrån albumet Gateways (2018). Låten är i grunden väldigt proggig och bluesinspirerad, men har sina tunga stycken också. Som fjärde spår bjuder bandet på låten Innerverse ifrån albumet Arrival (2015). Det är en i grunden progressiv låt som är ganska lugn i stora stycken, men mot slutklämmen drar de iväg mot det psykedeliska hållet i ett solo. Bandet återgår sedan till Monuments med låten Forgotten vilket är en lång, proggig låt med tunga partier i ren stonerstil och psykedelisk rock.

Bandet stannar kvar på Monuments med låten Can`t Get You Off My Mind. På inspelningen har de tagit med ett improviserat solo som funkar väl. Jag skulle kalla denna låt mer hårdrock och stoner. Sedan gör gruppen ett hopp till deras första självbetitlade album (2011) med låten Psychedelic Mushroom Man. Som titeln avslöjar så är denna låten psykedelisk, men också med rätt mycket blueskänsla. Jag får känslan att gruppen i början kan ha varit mer inne på nischade stilar men med tiden expanderat soundet. Gruppen kravlar sig sedan fram ett hack med ett spår ifrån andra albumet Voyage (2014) och låten Cocaine Sally, vilket påminner om det resonemang jag förde om det föregående spåret då detta är helt klart en bluesrockig låt.

Sedan skuttar gruppen tillbaka till Monuments med låten Hell, som är en riktigt fröjd med en tjock och fyllig basgång. Jag skulle kalla stilen i låten hårdrock. De återgår sedan till albumet Arrival med låten Babylon, vilket är en mer psykadelisk låt. Bandet kommer sedan fram till en av deras mest populära låtar, On The Run ifrån Gateways, sedan till en annan populär låt, Expand Your Mind ifrån Voyage. Något jag gillar med den senare låten är det fina trumintrot som påminner om John Bonhams stil i Led Zeppelin och själva låten har vibbar ifrån den klassiska gruppen. Det är ju ganska vedertaget att en grupp avslutar med populära låtar, men den allra sista låten i livealbumet är låten Clarity ifrån Monuments, vilket är en proggig och bluesinspirerad låt.

Sammantaget är detta ett riktigt bra livealbum som har en fin sammansättning, helt klart en bra första best off med The Vintage Caravan. Jag har varit lite extra petnoga med att lista vilka album låtarna är från, men jag vill underlätta för lyssnaren att kunna leta i gruppens diskografi och hitta rätt. För fans av gruppen kommer detta livealbum som en skänk från ovan, för nya lyssnare är det en utmärkt första introduktion.

Genre: Progressiv Rock, Blues Rock, Hårdrock, Psykedelisk Rock, Stoner Rock

Skivbolag: Napalm Records

Bästa låtar: Crystallized, Reflections, Hell, On The Run, Expand Your Mind

Recension av: Anthony Ceylan