Tyketto. Ett band som jag aldrig känt mig besviken på. Varken på skiva eller live. Det melodiska rockbandet som slog igenom i en era av grunge och alternativ rock och lyckades få en självklar plats på scenen och på radio.

Tyketto drog ut på turné i våras för att fira 25 års jubileum för släppet av albumet Strenght In Numbers och det var en given succé. Här kommer livealbumet från turnén med en extra överraskning i form av låten Wait Forever som inte kom med på första skivan!

Hur är albumet då? Jag blir glatt överraskad när jag börjar lyssna. Det här är ett riktigt livealbum. Man hör skrammel, man hör publiken. Det är inte bara draget direkt ur ljudbordet, klippt, finputsat och cleant. Jag får en känsla av gammal bootleg men med bättre ljud. Och jag älskade bootlegs när det begav sig! 😉

Jag gillar mellansnacket och de små improvisationerna, jag gillar att höra dem som hänger på kravallstaketet jubla. Det är nästan som att man står i kulisserna och smygkikar. Och satan så tajt det är! Jag missade turnén men med det här albumet känns det som att jag får ”second best”.

Många gånger kan ett livealbum kännas tillrättalagt men här känns det som att de har äkta spelglädje och som att de fokuserar på publiken. Inspelningen är sekundär, även om de lyckas med inspelningen också.

Är du ett fan redan har du onekligen något att se fram emot, är du inte det kan detta mycket väl vara inkörsporten!  

Ett Livealbum är sällan perfekt. De som jag kan se som perfekta är lätta att räkna på en hand. I det här fallet är det kanske det som är bra och roligt som gör det lite sämre. Bootleg känslan som jag hyllat tidigare gör också att det ibland kan vara svårt att höra körer eller nyanser i ljudbilden. På så sätt kan det vara bättre att dra ljudet direkt ur ljudbordet och finputsa men å andra sidan, varför då? Är det live så är det. Med skrammel, publik och allt.

Band/Artist: Tyketto
Titel: Strenght In Numbers Live
Genre: Melodisk Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2019-11-08
Bästa spår: Meet Me In The Night
Betyg: 8/10
/P ”The Poser” Pousár