Recension – Ulf Nilsson – Fragments

27 januari släpper Ulf Nilsson sin platta Fragments och jag har fått chansen att lyssna på det lite i förväg!

Ulf har en väldigt skön singer/songwriter och rockig stil vilket en del av er kanske minns och känner igen sedan tidigare. 2020 släppte han albumet Make A Move som fick en gyllene tia av min kollega MP3!

Stilen på det nya albumet Fragments är pop/rock och det har en väldigt skön och avslappnad attityd som jag tror vi behöver nu när ljuset börjar komma tillbaka! Jag började lyssna på ett tåg genom ett grått och trist Sverige och det tog inte lång tid innan jag satt och gungade med i takten och njöt av ny musik med Ulfs karaktäristiska röst. Albumet startar upp med Lighthouse som känns som en flirt med klassisk bluesrock. Det har en modern feel i rytm och melodin har en tydlig ton som matchar den kärleksfulla texten väldigt väl. Låten har en väldigt ren ton som passar sjukt bra med Ulfs raspiga basiga röst. Nyanseringen är perfekt för att lyfta känslan som förmedlas. 

Över lag känner jag att Ulf har tagit med sig det han uppskattar mest i musiken och fått till ett eget sound utan att placera sig i ett specifikt fack. Det är riktigt snyggt gjort.

I Stay landar vi i kärlekens tecken. En låt som du vill sända till din älskade den 14 februari utan tvekan. Det är klassiskt, klyschigt och ganska bra faktiskt! Jag är inte jätteförtjust i kärleksballader men här finns det något som tilltalar mig. Jag tror att Ulfs röst gör mycket. Det känns uppriktigt när den här rösten delar med sig av känslor som kanske inte är vad man förväntar sig. 

The Way You Move Mama är lite som man kan ana av titeln. Det är en hyllning till en persons magiska rörelsemönster. Du vet den där känslan man kan få av att bara se någon gå över dansgolvet? Det är det man får beskrivet för sig här. Kanske inte så rockigt men det har en skön rytm. Backbone är låten som jag gillar mest på hela plattan. Den har ett tungt och lite dovare tempo än låtarna innan. Det är fortfarande tydliga poptoner i det men det har en ton som drar det åt rocken och grunderna i det. 

Time Travel är en skön låt som ger en wink åt riktigt old school bluesrock. Det här gillar jag skarpt. Stålsträngar och grymt snygga körer i en melodi som bygger upp till en refräng som är modern innan den faller tillbaka till början igen. Mycket snyggt. Det är låtar som denna som får mig att känna att även om det inte är renodlad rockmusik så ger det så mycket mer än jag trodde att det skulle göra! Det här väcker en känsla, en gnista hopp om att den gamla roten till rock n roll kan flamma upp i en ny generation! 

Den här plattan är otroligt snyggt producerad och det märks att man lagt ner tid på att bygga upp en genomgående röd tråd som är lätt att följa. Man blir inte övderraskad av några märkliga tempoändringar eller höga utfall utan det faller på plats längst vägen. Otroligt snyggt!

Låtlista:
Lighthouse
Big Bad Wolf
Stay
First Kiss
The Way You Move Mama
Love Somebody
Backbone
Time Travel
Liquid Fire
Lost Each Other

Artist: Ulf Nilsson
Genre: Rock/pop
Musikförlag: Fifth Island Music/Sony Music.
Release: 27 Januari 2023

Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!