Velvet Insane har etablerat sig som ett av mina svenska favoritband med senaste utgåvan Rock´n´roll glitter suit från 2021 och genom att jag haft förmånen att både träffa bandmedlemmar och sett liveframträdanden. Grabbarna är hårt arbetande och genomtrevliga vilket avspeglar sig i många artistsamarbeten och Jesper Lindgren är också grundare av supergruppen Carr Jam 21 som har som syfte att hålla minnet av Kissmedlemmen Eric Carr (1950-1991) och även Kiss som helhet vid liv. High heeled monster är producerad av den hyllade Thomas Skogsberg som bl.a jobbat med Entombed, Hellacopters och Backyard Babies. Skivan är skriven av Velvet Insane i samarbete med Sulo Karlsson i Diamond Dogs och på låten Saturday Night till Sunday morning medverkar Dregen, Chips Kiesbye (Sator) och Bonni Pontén (Asta Kask). Velvet Insane är också en av initiativtagarna till välgörenhetsprojektet Save The Noice tillsammans med Rasmus Harnesk Wiklund.

Direkt i inledande Bamalama Breakout slås man av svänget! De första tankarna som träffar mitt huvud är att det här är inspirirerat av Rolling Stones. Öppningsspåret är ett skivans bästa med sin energi och sitt sväng. Partyt fortsätter med Boogiestar men här börjar hårdrockaren i mig tappa intresset. Skivan är fullspäckad med låtar för fredagspartyt! Äntligen helg skriker den förutom i balladen Don´t let the poor boy down. Det svänger så det står härliga till och det är skönt gung i Boogie Star och Hardest of Heart. Avslutande Saturday Night till´Sunday morning är också ett av skivans bästa spår. Som lyssnare tycker jag mig höra influenser från många storheter som Kiss, Rolling Stones, The Beatles, ABBA, Harpo och The Beach Boys och jag tänker emellanåt att detta är ju en bra bugglåt, vilket påminner mig om att trots partysvänget så associerar jag emellanåt till dansband.

Velvet Insane har lyckats göra en skiva som jag tror och hoppas kan slå. Den känns P4 vänlig och svänget är det inget fel på! Det är 11 i grunden mycket bra låtar men i mina öron har man misslyckats med att fånga upp den energi och kraft som bandet visar i sina livespelningar. Jag vill ha det biffigare, råare, skitigare och lite mindre tillrättalagt. Jag hade velat skriva att jag associerade till The Hellacopters, Ramones, Hanoi Rocks eller varför inte Motörhead? Hårfint tyckande från mig kanske men lite mer käftsmäll hade höjt betyget avsevärt.

Artist: Velvet Insane

Titel: High heeled monster

Skivbolag: Wild Kingdom

Line up: Jonas Eriksson(sång), Jesper Lindgren(Gitarr) och Ludvig Andersson(Bas)

Release date: 25 augusti 2023

Skivans bästa: Bamalama Breakout, Hardest of Hearts och Saturday Night till´Sunday Morning

Marcus Ahlberg