Let´s talk about Velvet Insane.

Velvet Insane är ett band från norra Sverige centrerat kring gitarristen Jesper Lindgren och sångaren Jonas Eriksson. De repade in lite material efter att Jespers förra band Pure Faith lade ner 2013. De spelade ett gig och Jesper upptäckte sin kollegas omfång både som trummis och hans karismatiska röst och de började skriva mer material ihop som de turnerad med 2014. Ryktet spred sig och 2014 började inspelningen av deras första EP som släpptes i Maj samma år. Det var också då som de fann sin dåvarande line up.

Trots framgångarna valde trummisen (Tobias Reimbertsson) och basisten (Niklas Henriksson) att hoppa av efter turnéer i både Japan, UK, Spanien och USA. Jesper och Jonas valde då att fortsätta som en duo och påbörjade arbetet med det självbetitlade albumet Velvet Insane. Det här är musik med tydliga hårdrocks rötter. Influerade av band som Mott The Hoople, Humble Pie, T. Rex och The Hellacopters så förstår ni hur det kan låta. Och ja, alla influenserna hörs när man lyssnar.

Albumet består till 90% av rent ösig, skitig Rock med inslag av fioler (ja, fioler) men så dämpas allt. Spår 4, Coffee, Jazz and Arts är plötsligt en lugn och riktigt stämningsfull ballad som inte bara drar ner tempot utan överraskar med en känsla av svensk folkmusik blandad med lite country och sydstats vibbar. Vansinnigt snyggt!

Jag älskar hur man nästan känner doften av oljan från verkstadsgolvet där bandet står och öser ur sig musiken. My Way Of Life Is You är en av de låtarna där man nästan kan se hur de står och lirar och svettas musik.

Tror ni jag gillar det? Tja, jag skulle kunna säga att det finns ögonblick då rösten inte håller till 100% eller att det är lite mysko att höra en fiol istället för en kör på sina ställen. Men när jag lyssnade igenom albumet en andra gång var det självklart. Så ja, jag gillar albumet, mycket!

titel: Velvet Insane

Genre: Hårdrock

Skivbolag: Metalapolis Records

Releasedatum: 2019-02-22

Bästa spår: High On Love

Betyg: 9/10

/P.Pousár