Andy som är kapten på det här skeppet har gjort det igen. VNTERs nya album Overcoming är något nytt. Något som påminner mig om såväl den svenska trallpunken som 90 talets brittpop. Det är rent och det är smutsigt på en gång och med tanke på Andys egen resa de senaste åren är jag inte förvånad. Du bakar ingen kaka utan att knäcka några ägg och det känns som att det är den resan vi får följa med på på den här plattan. 

I uppstarten Hollow You känner vi direkt känslan av rå musik. Det är som att man ser och känner ingredienserna här och man vet att det kommer byggas något av det här som vi kommer att få höra och känna på vägen. Det blir direkt klarhet efter klarhet i On The Mend som följer upp. Det är en vemodig känsla och en skörhet med Andys röst som är stark men som alltid bjuder på ett berättande och djup som är få förunnat. When It Rains It Pours är också ett typexempel på just det berättandet som är så genuint och som skapar en helhetsbild med körer och det djup som skapats i ljudbilden med en lugnare vers och en något tyngre och djupare refräng.

Jag vill gärna dra paralleller mellan band och genrer men i det här fallet räcker det nog med det jag började med. Det är rockigt, poppigt och punkigt på en gång utan att det skär sig. Och det glädjer mig då jag uppskattade förra albumet väldigt mycket. Här har man landat i något som har en nästan hoppfull känsla och i Lesson Learned hörs detta tydligt. En vacker melodi och en ton som nästan känns plågsamt känslig på sina ställen. Andy låter oss följa med i hans resa där han finner sig själv och kanske bandet också. När man läser beskrivningen som lagts upp om bandet så står det att det är ett band i ständig rörelse. Medlemmarna byter plats och det kommer och går människor som har något att tillföra och jag tycker det känns på den här plattan. Det finns flera röster här även om det är Andy som sjunger.

Dead Flowers är en vemodig låt. Det känns direkt i moll och det ger en känsla av ärlighet. Ingen förändring är enbart lycklig och positiv men trots det så hör man den där hoppfulla tonen och jag tror det är en markering även där att det som känns fel kan ibland vara det som leder oss rätt. Jag måste säga att det arbete som lagts ner på den här plattan hörs. Produktionen är fantastisk och när man läser om Jonas Högberg på trummor och Oliver Gonzales på bas i facebookinläggen på bandets sida kan man kanske inte vänta sig något annat? Det känns som att man tagit sig tid att bygga något av detta, även om det alltid finns saker som man kunde gjort annorlunda eller som man kanske skulle lagt till eller tagit bort så är det ju deras album och det ska höras.

Darkness Dies är en låt som andas mycket brittpop och skitig rock på en gång. Om jag ska gnälla lite så upplever jag kanske att det stundtals känns lite ofokuserat. Man väljer att lägga fokus på sången på ställen där man hör att det sker magiska saker med gitarren som kanske skulle ha fått strålkastarljuset istället. Men återigen, det är upp till bandet hur deras ljudbild ser ut och det är min personliga åsikt. Det betyder inte att jag inte gillar det! Open Heart Open Mind börjar med fart direkt och det håller i sig. Man dras fram i någon slags frenesi som känns nästan manisk stundtals. Det är en låt skapad av och med energi.

Blind Faith tar ner oss med en rytmisk gitarr och bas som skulle få min powerwalk att bli i alla fall 50% mer effektiv. Girl On Fire som är ablumets näst sista låt är som ett litet lyckopiller. Här kommer en liten släng av The Cure. (Ja jag var tvungen att hitta en referens någonstans) The Cure har ju en förmåga att balansera det lite glättiga med en mörkare ton och det kan man känna av lite i den här. Så avslutar vi med A Little Bit Of Heaven som låter som Placebo. Inget illa menat alls, det var bara det första jag tänkte när jag hörde introt. Sen bryter det självklart av längre in i låten och det är en fantastiskt bra låt som jag blir glad av att höra!

Artist: VNTER
Titel: Overcoming
Releasedatum: 2022-05-20
Genre: Rock/Altrock
Bästa låtar: A Little Bit Of Heaven, Dead Flowers
Betyg:

/P ” The Poseur” Pousár