Lagom att klockan har ställts om till den mörka vintertiden så fångar ett svenskt metalband mörkret i musikalisk form. Det är nämligen dags för det hyllade black metal bandet Watain att blicka över sina 25 år i form av en ny liveskiva! Denna konsert spelades in i Stockholm oktober 2022.  Watain har under sina 25 år skapat sju stycken fullängdare och skapat en scenshow som är bortom tid och rymd. Med mörker, kaos och svart magi skapar bandet en känsla som är svår att beskriva men lockar många fans världen över. Frontmannen Erik Danielsson ligger bakom bandets konstverk som hamnar som exempelvis på bandets skivomslag. Ljudet är upptaget av Jamie Elton och mastrat av Tore Stjerna på Necromorbus Studio. Efter två låtar in i skivan uppmanar frontmannen Erik att publiken ska öppna sina sinnen och hjärtan och att vända ryggen mot verkligheten utanför. Denna inspelning skedde under turnén för albumet “The Agony & Ecstasy of Watain” (2022) så det tredje spåret på skivan är “The Howling”. Detta är en riktig best till låt. Det är inte svårt att föreställa sig det inferno som pågick på scenen. Den råa ljudbilden som byggs upp låter lyssnaren svepas iväg i Watains musikaliska tempel. 

“Reaping Death” från “Lawless Darkness” (2010)  är riktig mäktig i ett liveformat. Bandet är verkligen synkade med varandra och publikens närvaro känns av i inspelningarna. Att efter detta direkt slängas in i ”Devil’s Blood” måste ha varit en käftsmäll av känslor för publiken i Stockholm den kvällen. Melodiösa “Serimosa” tar tempot ner en aningen men bibehåller mystiken och mörkret. Bandet spelade även en cover av Bathory, nämligen “The Return of Darkness and Evil”. En fantastisk hyllning till Quorthon som är en av grundarna av denna musikform. Erik ledde publiken låt efter låt med en förförelse som låter lyssnaren önskar att man vore på plats. Watain är mer än ett liveband, det är som att hela scenshowen är en enda stor ritual som ska nå krafter bortom denna värld. 

Slutet av skivan är utsläppet av kaosets urmoder då “Nuclear Alchemy” körs igång och det är sjukt brutalt. Det är svensk black metal i toppform! Allting avslutas med ett bandets största låtar, nämligen ingen mindre än ”Malfeitor”. Här är det svårt att inte ryckas med i tempot och ursinnet. Erik avslutade med att “vi ses i helvetet!” och sedan börjar det episka outrot. Det är häftigt att kunna fånga alla röster från publiken i slutet och det är mörk magi som uppstår. Detta var en fantastiskt liveskiva som visar bandets rätta bild. Ljudet är bra och tillsammans med omslaget så vävs de två världarna ihop perfekt. Watains musik är perfekt för att hitta den inre glöden nu i dessa mörka tider. 

Släpps den 3/11 -23 via Nuclear Blast Records. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *