Ett band som We Are The Catalyst har på något sätt en naturlig plats på metalscenen. Det finns NU metal och det finns många band som glider lite mellan de olika stilarna med alternativ stil och det känner jag att We Are The Catalyst gör. Det finns en otrolig tyngd i musiken och Catrins röst är stark och bygger upp en sjukt bra grund för melodierna som är riktigt snyggt bearbetade. De elektroniska inslagen tar inte över utan blir mer en kompletterande känsla och mer industriell än elektronisk i mångt och mycket.


Det är sjukt många bra låtar på det här albumet men några favoriter är More, Angels Of Death, Drowning och JärteckenJärtecken är precis som titeln antyder en låt på svenska och här får man verkligen en känsla av vad bandet är. Det finns ett vemod och en otrolig känsla i det här som gör att man i princip blir lite småförälskad med ett lätt pirr i magen när man hör den första gången. Och andra… Och tredje…


Drowning som är den tredje singeln som släpptes inför albumet har ett starkt budskap om hur det kan vara att försöka hålla huvudet över vattenytan, hur man kan drunkna i känslor. Kul info om videon till Drowning är att den spelades in ”on location” så att säga. Bandet fick helt enkelt kliva ner i en kall sjö fullt påklädda med instrumenten i högsta hugg. Reslutatet kan ni se här: https://youtu.be/3LarDhE2KgE 

Bandets första släpp var EPn Panem Et Circenses 2013 och det är häftigt att höra hur mycket musiken utvecklats men samtidigt hur mycket de behåller grundplåten som lades då. 


Så vad är bra och vad är dåligt? Jag måste säga att jag är väldigt förtjust i det här albumet. Det var långt ifrån vad jag hade förväntat mig och det finns en hel del riktigt fina melodier som tilltalar mig på så många sätt. Låten Better är till exempel en lugnare låt som fokuserar på melodier som sången levererar i första hand. Vansinnigt snyggt och stämningsfullt. Man får en fin bild av rösterna som samarbetar i något annat än growl/clean stämma som man hör i de andra låtarna. Om jag ska klaga på något är det att det på vissa ställen kan kännas lite platt men jag tror att det är svårigheten med den här typen av musik. Det händer någonting hela tiden så när det inte händer något speciellt så känns det lite tomt helt enkelt. Men det är också det enda jag har att säga som kan ses som negativt.


Det är ett snyggt album med ett välproducerat sound och en låtordning som man lagt ner mycket eftertanke på. Det bygger upp och sänker tempot på ett väldigt naturligt sätt och det blir skönt att lyssna från låt ett till tolv.

Artist: We Are The Catalyst

Titel: Perseverance

Releasdatum: 2021-11-26

Skivbolag: Raw Street Noice

Genre: Alternativ Hårdrock

Bästa låtar: More, Angels Of Death, Drowning och Järtecken

Betyg:

/P ”The Poser” Pousár