Weeping Silence spelar melodisk metal och det är extremt skön musik att ha på i bakgrunden, men den här skivan förtjänar litet mer uppmärksamhet än bara så. 

Att lyssna på Isles of Lore känns väldigt mycket som att lyssna på Rotting Christs A Dead Poem (1997), mer goth metal än något annat. Genuint bra musik, men med litet tillkortakommanden i produktionen.
Det är snygga melodier, ett skönt vemod som känns mer stämningsfullt än deprimerande och utmärkt growl. Även om tempot i grund känns lugnt så är det verkligen inte långsamt eller tråkigt.

Någonting som är litet extra spännande är att Weeping Silence kommer från Malta och just den här skivan handlar om den mångfacetterade mytologin därifrån. Malta har en rik historia med många skiftande invånare från olika platser och deras folklore har färgats av det. Intressanta gudar, väsen och monster får alla plats i samma sägensamling. Det ger nya och litet ovanliga vinklingar till bandets texter och uttryck.

Albumet inleds med The Watcher on the Walls, vilket handlar om en Hares, en slags skyddsande som ser över ett hushåll. Den är medgripande och engagerande. Growlen är väldigt snygg och jag uppskattar även den rena sången som tar över ibland. Det känns inte som att den bryter av, utan snarare tillför någonting.
Vi möter även mindre tillmötesgående varelser, såsom i Engulfer där vi får stifta bekanskap med det ondskefulla monstret Belliegha tal-Bir, vilket bor i djupa brunnar och som föräldrar varnar sina barn för.

Det beskrivs att bandet har sina rötter i atmosfärisk gotisk doom, vilket känns som något de inte frångått utan bara utvecklat till någonting med litet med udd och djup. Det gotiska finns kvar, men det finns också mer än så.
Det är episkt, väl genomtänkt och det känns verkligen att de gjort musik om ett ämne som ligger dem varmt om hjärtat.

Band: Weeping Silence
Releasedatum: 2023-11-24
Album: ”Isles of Lore”
Bolag: ViciSolum Productions
Genre: Melodic Metal, Gothic Doom Metal, Progressive Metal
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *