Norska Wig Wam har verkligen inte legat på latsidan sen deras senaste album ”Never say die” kom i januari 2021. Albumet var så bra så det hamnade på 14 plats på min topplista det året.
Nu nästan på pricken två år senare är Åge Sten Nilsen och co tillbaka med 11 sprillans nya låtar, som undertecknad med spänd förväntan har satt tänderna i.
Om förra skivan var lite mer trallvänlig så är denna mer rock men det bjuds fortfarande in till allsång. Tredje spåret Forevermore och den Def Leppard doftande Bad luck Cuck är två lysande exempel på detta. Den sistnämnda av dessa två hör utan tvekan till en av undertecknads favoriter på plattan.
Den instrumentala låten ”79” känns mest som en utfyllnad. Jag har personligen inget emot instrumentala låtar men just denna lyfter inte betyget på skivan.
Ska man jämföra denna skiva med dess föregångare så är denna något tyngre rent musikaliskt, samt så saknas den där riktiga topplåten. Slutresultatet är dock fortfarande jävligt stabilt. Dessa grabbar vet vad de gör.
Summa summarum. Wig Wam håller just nu tillsammans med Marius Danielsens Legend of Valley Doom ensamma ett starkt tag om den norska rockfanan. Att inte fler norska rockbland slagit utomlands är lite konstigt. Men norrmännen är väl för upptagna att åka skidor eller liknande.
Plattan når som sagt inte riktigt upp till samma nivå som Never say die men den ligger strax där bakom och skvalpar.
Wig Wam har utvecklat sitt sound på de senaste skivorna och det har blivit till de bättre. Jag längtar redan tills nästa skiva.
Artist: Wig Wam
Titel: Out of the dark
Skivbolag: Frontiers Records
Bästa spår: Out of the dark, Bad luck Chuck, God by your side
Releasedatum: 10 februari 2023