Mitt i all uppståndelse kring The Rolling Stones nykläckta album släpps det svensk kvalitetsmusik som icke är att förglömma! Här kommer en recension av en ny skiva från ett band som inte gjort något nytt sedan 2006 så det långa uppehållet har de gemensamt med nämnda engelsmän. Zhiva beskriver sig själva som ett band som spelar melodisk symfonisk metal och hard rock. Den kompetente låtskrivaren och gitarristen Mats Edström har knåpat ihop 10 låtar inför bandets Sverigespelningar under hösten. Zhiva grundades av Mats Edström och Anette Johansson 2002 och släppte fram till 2006 tre album så fjärde skivan Into The Eye of The Storm är verkligen en efterlängtad release!

För mig är det en mycket positiv överraskning! Det är 10 låtar där ingen faller ur ramen. Anette Johansson är en fantastisk sångerska som skickligt manövrerar sin röst mellan ljuvlig skönsång och lite mer häxliknande och läskigare partier. Mats gitarrspel sticker ibland in med lite sköna riff och man har trots att jag tycker skivan är väldigt melodiös lyckats bevara en tyngd som tilltalar mig. Jag skulle inte säga att det låter likt Heaven and hell och samarbetet mellan Toni Iommi och Ronnie James Dio eller Tony Martin och Iommi Black Sabbath men mina tankar går åt det hållet. Strålande sång och ganska tunga gitarrer är mumma för en som växt upp under 70 och 80-talet! Skivan inleds med Breaking the Chains och ett ”Acceptintro” och refrängen är oerhört trallvänlig och lättlyssnad vilket jag tycker gör att man vill lyssna vidare och när man summerar så kan jag också tycka att öppningen visar inriktningen på hela verket. Hoppas verkligen att jag får möjlighet att se detta band på någon scen någonstans. Skivan ska inhandlas.

Artist: Zhiva

Titel: Into the eye of the storm

Zhiva är: Anette Johansson sång, Mats Edström gitarr, Patrik Svärd gitarr, Nilo Kovacic bas, Thomas Olsén Keyboard och Fredrik Eriksson trummor

Bolag: Pride and Joy music

Release date: 20 oktober 2023

av Marcus Ahlberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *