Efter ha gjort 3 grymma skivor på svenska under eget namn är nu äntligen Zinny Zan tillbaka med rock på engelska med plattan ”Lullabies For The Masses. Men låt er inte luras och tro att detta är en soloskiva, för detta är faktiskt bandet Zinny Zan. Bandet utgörs förutom av frontmannen själv, Hogge Calmroth på bas och den eminente gitarristen Stefan Bergström. Och för den som var på plats och såg Zinny och Stefan i Vara förra året, vet att den mannen kan spela gura. Eller som Zinny själv hade sagt ”gitarrist extraordinär”


En sak som förenar den här skivan och Stagman-plattorna på svenska är de extremt personliga texterna, där Zinny sjunger om sina livserfarenheter. Det är naket, ärligt och självutlämnande, men det är som ZInny själv sa till mig en intervju som finns att läsa här på The Maloik. ”Jag är en sådan låtskrivare. Jag kan inte skriva låtar om drakar, demoner, slott och troll som till exempel Ronnie James Dio gjorde”


Den 9 låtar starka skivan klockar in på 35 minuter, vilket i sammanhanget är helt perfekt. En skiva behöver inte vara längre. Fråga bara Slayer. Klassikern ”Reign In Blood” klockade även den in på 35 min och ses än idag som en milstolpe.
”Lullabies For The Masses” kommer antagligen inte nå den statusen, men tar man för vad den är så är detta en riktigt bra rockplatta. Plattan spretar åt olika håll. Vi får klassisk bilåkarrock i inledande ”Heartbreak City”, en dos av Whitesnake och 70-tals Aerosmith i ”Bombs Away” och ”Welcome To The Show”. Inslag av funkrock ala Red Hot Chili Peppars i ”Let It Rock”, samt en touch av Ozzy Osbourne i avslutande ”The One”.

En av plattans absoluta höjdpunkter är utan tvekan covern av Depeche Mode:s klassiker ”It’s No Good” från albumet ”Ultra” som kom 1997. Undertecknad fick höra låten redan i slutet av förra sommaren och tyckte redan då, att detta var radiomaterial. I skrivande stund har låten varit ute sen mitten av februari och det måste faktiskt ses som en mindre skandal att svenska rockstationer som till exempel Bandit Rock fortfarande inte har snappat upp låten. I mitt tycke har låten allt som en radiostation letar efter. Låten är otroligt snyggt arrangerad med en grym produktion, plus att gitarrmästaren Bergström lagt in en massa snygga gitarrslingor, som visar vilken grym gitarrist han är. Zinnys röst är dessutom klippt som skuren för låten. Framförallt i den första delen, när han sjunger i en betydligt lägre tonart än vad man är van att höra honom sjunga i.


Årets kanske största guldstjärna måste dock tilldelas Stefan Bergström för hans gitarrspel. Även om du inte gillar låtarna, så lyssna in hans slingor som han på ett finurligt sätt får in i låtarna. Det är på detaljnivå, men jag säger som Povel Ramel en gång sjöng. ”Det är de små, små detaljerna som gör det”


Summa summarum av det hela, så är plattan inte så mycket nytänkande men soundet känns ändå nytt och fräscht för att vara 2022. Det är 9 stycken riktigt bra rocklåtar, som firma Zinny & Bergström har lagt ner mycket hjärta och själ i. Fast den här skivan fortfarande inte är släppt så längtar jag redan tills nästa.


Artist: Zinny Zan
Titel: Lullabies For The Masses
Skivbolag: Sound Pollution
Bästa spår: Heartbreak City, It’s No Good, Heal The Pain & Welcome To The Show
Releasedatum 20 maj 2022

Av Ulf Romedahl