Alexander Frisborg känner vi igen från Gathering Of Kings sedan tidigare och här får vi avnjuta något som kanske känns något mer som honom när man vet hur han är på scen och hur han låter live. Jag har tassat runt lite och sett att det finns lite Uddevalla talang i bandet vilket är skoj för undertecknad som spenderade ett par galna år i sagda stad och då hängde med en del osnutna rockers själv.

Bandet överraskar med lite Doom metal vibbar på både engelska och svenska och det måste sägas att det är en väldigt behagllig känsla allt igenom. Visst finns det stunder då det liksom skramlar till och blir några sekunders kakofoni men det känns liksom rimligt i sammanhanget. Den svenskspråkiga låten Klockan känns lite som ett Come To The Sabbath a 2022 istället för den gamla 60 talsdängan.

Att följa upp den med The Dead med extremt sköna proggrock vågor är genialiskt. Det är lite som att bandet liksom bygger upp en stämning, det eskaleras och det är ruskigt snyggt.

Vi vaggas in i en falsk säkerhet i början av Midnight men får snabbt en örfil när det matar på ett tuggande gitarrljud med skönsång deluxe! Det dyker upp ett gitarrsolo ca 3:15 in i låten som får det att rycka i smilbanden rejält.

Om jag ska analysera lite så är det verkligen en känsla av old school här men det är inte alltid bra. Inspelningen känns enkel. Lite väl enkel på sina ställen. Det blir en ganska platt ljudbild där man om man lagt ner lite mer tid kunnat skapa episka ögonblick med ren ståpäls feeling. Jag förstår definitivt grejen och det blir ett ganska högt beytg trots det på grund av extremt duktiga musiker, en snygg röd tråd genom plattan och Frisborgs uttrycksfulla sång som tacklar såväl proggrockens rivighet, Doom-metal mörker som skönsång med operavibbar.

Artist: Helldog
Albumtitel: Risen
Genre: Doom metal/Prog
Bästa låt: Midnight
Betyg:

/P ”The Poseur” Pousár