Refused is fucking back.

Jag tänkte ta er tillbaka på en musikalisk resa till min barndomsstad Vänersborg under den senare delen av 1990 talet.
Vi snackar mellan åren 1995 – 1999 då staden var ett av Sveriges största fästen för musikstilen Hardcore och spelningarna på klassiska Café Eloge med både lokala och internationella band duggade tätt. Ett av husbanden som jag för länge sen har tappat räkningen över hur många gånger jag har sett live var Refused från Umeå som var landets andra stora fäste för hardcore.
Bandet nådde mycket stora framgångar dels tack vare musiken och frontmannen Dennis Lyxzens kamp för djurens rätt som uppmärksammades stort i media.
1998 släpptes The shape of punk to come som ses som en musikalisk milstolpe. Bland annat så har Kirk Hammet från Metallica uttalat att det är ett av hans absoluta favoritalbum. Bandet splittrades dock strax efteråt, men är sedan 2012 återförenade.

När vi skriver 2019 och nya skivan War music känns bandet starkare än på länge.
Bara när jag spelar inledande spåret Rev001 så vill jag skruva tillbaka klockan 23 år tillbaka i tiden då jag var 17 bast. Jag vill återvända till min hemstad och svettas på stekheta Café Eloge och stagediva gärnet.
En annan personlig favorit är stentuffa Malfire. Det finns både ett lugnare parti och ett tyngre parti. När väl låten exploderar har jag svårt att bestämma mig om jag vill hoppa upp och ner eller headbanga som tusan.
Kan definitivt konstatera att Refused are not fucking dead för efter ett par genomlyssningar så kan jag bara konstatera att detta är en jäkligt bra skiva.

Med nya skivan har bandet gått tillbaka till rötterna igen. Dennis låter riktigt förbannad, musiken är aggressiv och texterna är politiskt laddade. Det är precis så stenhårt och kompromisslöst som jag vill höra Refused.
När jag summerade år 2018 så hamnade ett annat gammalt hardcoreband (Sick of it all) på min Top 10 lista över årets bästa album. Det finns en klar chans att War music hamnar där också.
Band: Refused
Titel: War music
Genre: Hardcore
Skivbolag: Spinefarm records
Releasedatum: 19-10-18
Betyg: 9/10
Av Ulf ”Wolfman” Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!