Sabaton träffar inte mitt i prick.

Likt ett infanteriförband marscherar Sabaton på i sina låtar om krig och historiska slag. Man kan inte annat än att bli imponerad över hur många låtar om krig man kan kläcka ur sig om stora slag som ägt rum i historien. Vi får på färska ”The Great War” höra låtar om slaget vid Verdun år 1916 och om den röde baronen för att nämna två saker.

På ”The Great War” som är bandets nionde studioalbum känns det dock emellanåt som att dalmasarna glömt att ställa in siktet på gevären för dom nya låtarna har svårt att träffa mig rakt i hjärtat. Det är inte dåligt men jag har hört bättre med Sabaton. Det är först när titelspåret ekar i mina högtalare som det börjar hända saker i mina fötter. Här kan vi ha en framtida allsångsklassiker.

Som vanligt på Sabatons skivor möts vi en massiv ljudbild men på avslutande ”The End of the War to End All Wars” är ljudbilden lite för massiv. För det är i ibland svårt att höra vad sångaren Joakim Brodén sjunger om. Annars sjunger Jocke riktigt bra. Han sjunger med inlevelse och passion vilket höjer skivans värde betydligt.
Avslutande med ganska ”In Flanders Fields” känns ganska meningslös. Den sjungs av en kör och jag tycker att den låter kusligt likt den klassiska psalmen ”Tryggare kan ingen vara”.

Att Sabaton har hittat sin nisch är välkänt och bandet skulle nog få svårt att skriva låtar om något annat. Fast det hade varit kul att höra för kompetensen finns och Per Sandström är en man full med idéer så man vet aldrig.

Band: Sabaton
Titel: The great war
Releasedatum 19 juli 2019
Skivbolag: Nuclear Blast
Bästa spår: Great war
Betyg: 6/10
Av Ulf ”Wolfman” Romedahl.

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!