Visst är det något som pulserar lite extra inombords när ett av de stora svenska melodödsbanden släpper nytt? Scar Symmetry har en bred katalog bakom sig med stora melodöds anthem som “Morphogenesis”, “The Illusionist” och “The Anomaly”. Det är en känsla av nostalgi som dyker upp i mig när man ser på videon till “Morphogenesis” som fortfarande bara är i 240p i kvalitet på Youtube. Det var en speciell tid för många metalfantaster kring år 2008 i samband med Youtubes växande popularitet. Musikvideor från exempelvis Children Of Bodom, In Flames och Soilwork sågs av många på Youtube vid denna tid. Alla i 240p. Detta gjorde en stor succé, för bland annat Scar Symmetry. Nu ett antal år senare så är bandet tillbaka och redo för att fortsätta sin trilogi av konceptskivor. Första delen ”The Singularity (Phase I – Neohumanity)” kom ut år 2014 och nu efter pandemin är äntligen del två redo för att möta världen. 

Första singeln till “The Singularity Phase II – Xenotaph” var “Scorched Quadrant”. Denna låt gav ett smakprov på hur resten av skivan skulle komma att låta. Det är tekniskt avancerat spelande av alla i bandet men samtidigt så “lättlyssnat”. Refrängen är stor och pampig som varvas med häftiga gitarrslingor från Per Nilsson. Även nästkommande singel som var “Chrononautilus” följer liknande känsla och upplevelse. Sången från de två vokalisterna Roberth och Lars funkar helt otroligt bra. Det ljusa och det mörka möts på en perfekt nivå. “Overworld” lär bli en given låt att ha med på setlisten, den lär bli en favorit bland fansen. De stora och långa gitarrslingorna är verkligen bandets front, det lockar in och fångar lyssnaren. “Reichfall” och “Soulscanner” är bevis på detta. Det är när gitarrspelet tar täten som detta album har sin största styrka, mer “grövre” låtar som “Altergeist” blir inte lika hänförande. Dock väldigt välbehövligt till albumets dynamik. 

Det finns aldrig en tråkig stund på “The Singularity Phase II – Xenotaph”. Det finns något för alla och man kan bara försöka klura ut temat med det kosmiska och utomjordiska. Men då skulle det bli en väldigt lång recension. Produktionen är väldigt välgjord, nästan utomjordiskt bra. I sommar kommer bandet till Skogsröjet, hoppas då publiken kommer få höra “A Voyage With Tailed Meteors”. Lär bli röj då! Skivan avslutas med titelspåret “Xenotaph”, en musikalisk berg- och dalbana. Det slutar väldigt kryptiskt och man undrar, vad blir sista skivan i denna trilogi av skivor? 

“The Singularity Phase II – Xenotaph” är väldigt bra och kommer göra fansen väldigt nöjda. Släpps fredag 9/6-23. 

Bästa låtar: “Overworld,” “Soulscanner” och “Reichfall”