Ser man på! Ibiza i Spanien är visst inte bara party och en massa disco, där finns det också hårdrock och Apotropaico är ett exempel av många fler på hårdrocksband från Ibiza. Apotropaico bildades år 2015 och spelar någon slags crossover mellan heavy metal och thrash metal. Skivdebuten A Reason To Exist blev av först 2018 och Under Control (som är albumet vi ska prata om nu) släpptes för lite mer än en månad sedan.

Under Control öppnar eld direkt med första spåret Party Of Death som inleder med tuffa och ganska thrashiga riff och Kiaros rätt så melodiska sångröst ger det hela en intressant kontrast. Känns lite som en mer melodisk variant av Testament. Låten i sig är ös från början till slut men bjuder ändå på lite olika moment och tempoväxlingar. En lyckad början som får en att vilja lyssna på mer, och vad har vi senare? Jo, näst på tur har vi Club 27 som efter ett kreativt intro bjuder på lite mer ös, kanske inte riktigt lika kreativ som förra låten men ändå riktigt intressant… melodisk thrash metal från början till slutet och en ganska punkig refräng. Tredje låten Voice Of Power sänker tempot och kan kännas i början som en ballad men ändå inte riktigt hela vägen då den innehåller en viss nivå av hårdhet, ett lyckat drag som ger tecken på variation och kanske en personlig favorit. Something To Say ökar tempot på nytt och inleder med ett solo och känns i överlag ganska standard, smått enformig på sina håll men ändå rätt okej. Piss Me Off inleder direkt med refrängen och känns ganska rak och riktigt tuff, ytterligare en personlig favorit.

Har inte hunnit lyssna igenom förra albumet (bara en eller två låtar) så Under Control blev lite av ett första intryck. Det jag hörde här var dock tillräckligt intressant för att fånga mitt intresse. Skulle kanske inte kalla det här för ett mästerverk men Apotropaico har ändå tillräckligt stor potential för att bli nånting stort i framtiden och albumet i sig är helt klart godkänt. Det är faktiskt glädjande att ett band utan stort skivkontrakt kan få till en såhär lyckad produktion. Hade det varit ett stenhårt thrash metal-album hade jag kanske krävt lite vassare gitarrer och trummor, men då vi snackar om en lite mer melodisk variant av thrash metal känns det mesta ändå ganska korrekt. Ska vi vara kritiska mot något kan man ta upp att trummorna känns en aning osynliga i vissa punkter men inget mer. Bästa spåren enligt mig är Under Control, Piss Me Off, Voice Of Power, Walking Out Of Real och såklart Party Of Death.

Du som gillar thrash metal, både rå och mer melodisk rekommenderas att ge Apotropaico en chans. Du lär definitivt finna dom intressanta och förhoppningsvis en lite positivare syn på Ibiza. Fortsätter dom utvecklas kan Apotropaico bli ett relevant namn i genren så bäst att hålla koll. It’s thrash, not fucking trash!

Band: Apotropaico.

Titel: Under Control.

Genre: heavy/thrash metal.

Skivbolag: Demons Records

Releasedatum: Maj 2020.

Bästa spår: Under Control, Piss Me Off, Voice Of Power, Walking Out Of Real, Party Of Death.

Betyg:

Lucas LMZ Zimmermann.