Skivbolag: Rock Of Angels Records

Genre: Heavy/power metal

Betyg: 7’5/10

Den store Matt Barlow och sitt nuvarande band Ashes Of Ares är tillbaka… en klockren nyhet för min del, och säkert för många andra som diggat gamla Iced Earth. ”Well Of Souls” är namnet på deras andra platta. Personligen har jag gillat i stort sätt allt Matt Barlow satt sin prägel på, han är tveklöst en av mina absoluta favoritsångare i metalvärlden. Förutom Iced Earth har han även varit med i danska Pyramaze och lagt sång på vad som är deras bästa album ”Immortal” (2008). Efter Pyramaze var Matt tillbaka till Iced Earth en vända men hoppade av Iced Earth och startade Ashes Of Ares tillsammans med före detta Iced Earth basisten Freddie Vidales och Nevermore trummisen Van Williams. Självbetitlade debutalbumet släpptes året därpå och det blev en ganska klockren debut… påminner mycket om det Barlow gjorde i Iced Earth, fast kanske lite mer power metal-orienterat, vilket jag tycker är positivt då hans röst passar jättebra i genren. 

Fick reda på ganska sent att Ashes Of Ares hade ett nytt album på G och när jag väl fick reda på det hade dom redan hunnit släppa skivans första singlar ”Let All Despair” och ”Soul Searcher”. Absolut inga dåliga låtar… gillar episka ballader och egentligen var det ett positivt första intryck, men till en början hade jag förväntat mig lite mer ös… samtidigt är det ganska uppenbart att en Ashes Of Ares-skiva även ska innehålla hårdare spår… vilket den också gör. Produktionen är i stort sätt felfri och det finns en del nya guldkorn som ”Unworthy”, ”In The Darkness”, ”Consuming The Mana”, ”Sun Dragon” och kanske ”Alien” (dom två jag nämnde ovanpå hör också dit). Dock måste jag säga att det finns en del svaga punkter…. mycket kan ha å göra med viss enformighet och den svagaste punkten får nog bli bonusspåret ”You Know My Name”, en låt med viss AOR-känsla som inte alls passar in i det här.

Så med allt det här sagt kan vi konstatera att ”Well Of Souls” är ett bra album, måste erkänna att jag föredrar det förra… men bortsett från det är det här precis vad man förväntar sig av ett band med Matt Barlow i spetsen. Jag upprepar… Barlows klockrena röst passar perfekt i den här genren. Visserligen har Iced Earth varit kända länge för deras kombination av progressiv metal, thrash metal och power metal… men Ashes Of Ares är som sagt mer power metal en Iced Earth och där har Barlow hittat en linje han är bekväm i och som passar honom utmärkt. Enligt min smak hade det varit mer spännande med en linje lik Pyramaze… men man kan väl förstå att Barlow även vill ha med lite Iced Earth i ett eget band.

Av: Lucas Zimmermann