Ett nytt album från Baroness, Gold & Grey. Släppt 14/6 via Abraxan Hymns. Det hela började i Savannah, Georgia i USA. Från resterna av punkbanden Johnny Welfare och the Paychecks kom Baroness, ett progressivt band med sludge/alternative/stoner influenser föddes. Stadig karriär som gått uppåt med varje release, som med de senaste så har frontmannen John Baizley gjort det riktigt snygga album omslaget.

17 låtar är det men en hel timmes lyssning, med allt som händer blir man nästan trollbunden. Suveränt skrivet och musiken är som gjort för handsken, vackra bitar som växlas till riktig sludge och sen till något Jazz inspirerat. Alla spår har sitt egna att ge och det blir en riktig trevlig tripp samt ger en helt speciell atmosfär.

Gina Gleasons arbete som efterträdare till Peter Adams är helt perfekt, hänger med i svängarna och ger sitt egna sound till mixen. Baizleys sång med Gleason som backar blir ett speciellt sound med en ’klyvd’ röst, riktigt häftig effekt utan några andra hjälpmedel. Med duo solon som vävar in i varandra blir alltsammans med trummor och bas någonting som verkligen charmar en ner i djupet.

För helt nya lyssnare kan det vara lite svårsmält till en början men efter ett par lyssningar så blir det bättre för varje gång. Bra mixat och ett ljuvligt sound.

Passar dem som gillar Mastodon, Russian Circles, Neurosis och Cult of Luna

Skivbolag: Abraxan Hymns

Bästa spår: I’m Already Gone, Throw Me an Anchor, Pale sun

Betyg: 9/10

av: Robin ”Gråben” Gustafsson