Nytt år och vi vet vad det innebär. Nya spännande och kanske mindre spännande skivsläpp. Battle Beast från vårt östra grannland Finland är snart albumaktuella och innan skivsläppet blir ett faktum tänkte jag passa på att yttra mig om det hela i vad som blir årets första skivrecension för min del. Circus Of Doom är namnet på vad som blir sjätte studioalbumet med Battle Beast och faktiskt femte studioalbumet med fantastiska Noora Louhimo på sång.

Jag själv upptäckte bandet live på Sabaton Open Air år 2014 (om jag minns rätt) och blev glatt överraskad av deras energiska liveframträdande. Ett år senare kom tredje albumet Unholy Savior som jag än idag tycker är deras starkaste studioalbum hittills. Därefter började lite av en svacka för bandet, skivorna därpå Bringer Of Pain (2017) och speciellt senaste No More Hollywood Endings (2019) var tyvärr av sämre standard än de tre första skivorna. Mycket kunde ha att göra med att tidigare gitarristen Anton Kabanen (numera i Beast In Black) var en av bandets mest avgörande medlemmar i soundet. Sedan han lämnade år 2015 har musiken inte varit sig lik.

Har ändå varit ganska hoppfull inför releasen av Circus Of Doom då singlarna Master Of Illusion, Eye Of The Storm och Where Angels Fear To Fly överraskade mig glatt. Står vi verkligen inför bandets bästa album sedan Unholy Savior? Låt oss ta reda på mer.

Albumet börjar direkt med titelspåret Circus Of Doom som visar en kombination av hårda ritt, episka orkesterinslag och kuslig cirkusmusik. Kombinationen i sig kanske låter vågad och intressant, men tyvärr blev jag inte särskilt imponerad. Melodierna i sig känns bekanta och dom flesta ljudeffekterna kändes väldigt förutsägbara. Ett misslyckat försök att vara pretentiös i andra ord. Tack och lov får vi senare en positivare överraskning i form av Wings Of Fire. Där återgår Battle Beast till det dom är bra på. En typisk power metal-dänga av bästa sorten. Det låter episkt, hårt, melodierna är intressanta och refrängen är en fullträff. Ibland behöver man inte vara pretentiös och nyskapande för att leverera kvalité. Låt nummer tre är Master Of Illusion som dom flesta som följer bandet redan vid det här laget känner till. Här möter vi nånting som känns lite mer hårdrock/arenarock-orienterat. Melodierna är catchiga, strukturen är intressant och i överlag fyller låten sin funktion som singel med råge. Därefter fortsätter vi med vad som troligen är singeln jag uppskattade mest, nämligen Where Angels Fear To Fly. Verserna må låta smått bekanta men det går inte att ogilla dom och refrängen är 10 av 10. En lyckad crossover av episk power metal och melodisk 80-talsaktig hårdrock. Låten därpå är ytterligare en av albumets första singlar, nämligen Eye Of The Storm. Här snackar vi typisk finsk power metal utan konstigheter. Det är episkt, melodierna är lyckade och det är omöjligt att inte digga medan man lyssnar. Från typisk finsk power metal går vi sedan över till ännu mer 80-talsaktig arenarock med Russian Roulette. Märker att det även finns vissa disco-inslag i det hela och därför kan man bli påmind en smula om The Night Flight Orchestra. Låten är bra, men inte lika märkvärdig som dom två senaste.

Av de fyra resterande låtarna uppskattade jag skarpt Armageddon och Place That We Call Home. Freedom började starkt med en klockren vers men refrängen förstör allting och The Road To Avalon hade kunnat vara en höjdare om det inte vore för att refrängen påminner om White Death med Sabaton, melodimönstret är nästan identiskt. I övrigt är titelspåret svagaste punkten med råge. När det kommer till produktionen kunde den ha varit bättre men känns ändå ganska korrekt för ett album som detta.

Med allt det här sagt upprepar jag frågan jag ställde lite högre upp i texten: Står vi verkligen inför bandets bästa album sedan Unholy Savior ? Svar ja. Ingenting att jämföra med det sistnämnda, men i mitt tycke klart bättre än både Bringer Of Pain och No More Hollywood Endings tillsammans. Vid sidan av albumets negativa aspekter är jag som väntat nöjd över det jag hörde och du som väntar releasen nu på fredag har all anledning att se fram emot det hela.

Band: Battle Beast.

Titel: Circus Of Doom.

Genre: Heavy/power metal, hard rock.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 21 Januari 2022.

Lucas LMZ Zimmermann.l