Skivrecension: Blind Guardian Orchestra – Legacy Of The Dark Lands

En dröm och ett projekt som varit i tankarna runt 20 år har äntligen blivit ett magiskt samarbete med Prag’s Filharmoniska Symfoni Orkester. Blind Guardian Twilight Orchestra kommer med sitt första episka koncept album Legacy of the Dark Lands. En historia satt i det 30 åriga kriget som satte större delar av 17 tals Europa i brand.

Huvud personen är Aenlin Solome Kane skapad av Robert Howard (Conan) och dotter till hans kända karaktär Solomon Kane. Hon är på jakt efter sin fars skatt som blivit stulen och hålls i Österrikiska Habsburg riket (Samanfattar delar av Polen, Ungern Österrike och Tyskland). Skriven historia av Markus Heitz med boken Die dunklen Lande (The Dark Lands).

Man kan verkligen höra av klassiska signalement från Blind Guardian samt dra röda trådar till äldre låtar som på denna skiva är en ”ny version” kan man säga. Taget och gjort med mer känsla och musik.

11 spår som har förhistoria inför varje musikalisk ”kapitel”, med bekanta röstskådisar från Nightfall skivan som Normal Eshley och Douglas Fielding som tyvärr gick bort i Juni.

Dem har verkligen fått fram det som var önskat, det är mäktigt och helt fångande. Allt är upp och ner, sakta och vackert sen starkt och dramatiskt. Känns verkligen som att man upplever en berättelse vilket jag just älskar från Nightfall skivan.

För dem som är mer för det tidiga BG så kanske detta inte är något men man vet aldrig, ge den en chans. Alla gillar ju en bra historia.

Det här är helt klart deras bästa på länge, bara att jobba med en så stor orkester är häftigt och stort steg för sin musik. Finns direkt inget att klaga på, vad mer kan man önska? Finns Instrumentala versioner av varje spår om man vill höra det.

Kan verkligen rekommendera den, finns på alla medier. Släpptes 8 November.

Passar dem som gillar Deamons & Wizards, Twilight Force och Elvenking

Skivbolag: Nuclear Blast

Genre: Metal

Bästa spår: War Feeds War, Dark Cloud’s Rising och Point of No Return

Betyg: 8.5/10

av: Robin ”Gråben” Gustafsson