Vi har nyheter från andra sidan jordklotet, japanska Blood Stain Child är nämligen tillbaka med ”Amateras” som är namnet på deras sjunde studioalbum, visserligen det sjätte albumet med bara nya låtar men iallafall. Vet att det här bandet varit internationellt framgångsrikt ett tag men eftersom jag är osäker på hur många som hört talas om dom här i Sverige kan vi passa på att ta upp lite fakta. Blood Stain Child (i början Visionquest) grundades i Osaka i slutet av 90-talet och var från början lite av ett asiatiskt svar på Children Of Bodom… soundet i dom två första skivorna ”Silence Of Northern Hell” (2002) och ”Mystic Your Heart” (2003) var nämligen väldigt likt Children Of Bodom och liknande band som Kalmah eller Norther. Från och med 2005 och tredje albumet ”Idolator” ändrades soundet till en mer In Flames-orienterad melodisk dödsmetal med starka inslag av trance och electroindustri. Fram till då var musiken rätt intressant bortsett fån dåvarande sångaren/bassisten Ryos dåliga engelska.

I skivorna ”Mozaiq” (2007) och ”Epsilon” (2011) fokuserade Ryo endast på bas och bakgrundssång under tiden som Sadew (2007-2010) och Sophia (2010-2012) tog sig an sången. I dom två skivorna fortsatte man utveckla nuvarande soundet samtidigt som engelskan en aning bättre, speciellt i sistnämnda albumet. Vad som hände därefter var att sångarna Kiki (2012-2016) och Saika (2016-2018) tog över som sångare och då blev det inte bara så att man återgick till en halvkass engrish på sången… soundet blev mer j-rock/visual kei-orienterat, speciellt under tiden Saika var på sång (samtidigt som basisten och motorn i bandet Ryo hoppade av). Det lät visserligen inte dåligt men det fanns ändå ingenting kvar av gamla Blood Stain Child. Förra året kom albumet ”The Legend” som innehöll en ny låt plus flera nyinspelningar på låtar från tidigare album med gästinsatser från gamla medlemmar. Alltså kunde man höra lite av vad Blood Stain Child brukade leverera förr.

Inför det här nya albumet ”Amateras” är Sadew tillbaka som sångare i bandet och därför blev förväntningarna rätt höga. Första singlarna ”Del-sol” och speciellt ”皇~sumeragi~” blev riktigt bra första intryck då det kändes som om Blood Stain Child nu var tillbaka i det signatursoundet dom lyckades utveckla från och med ”Idolator”. Kan även lägga till att man börjat använda lite av det japanska språket i musiken sedan Saikas tid i bandet. Nu när jag lyckats få tag på albumet och lyssnat igenom det hela har jag följande att säga… produktionen är bra, innehållet intressant och bästa låtarna är ”Eastern Gravity”, ”Love inPulse”, ”皇~sumeragi~ ”, ”Del-sol”, ”Lost Humanity”, ”Earth” och ”Luminus Inferno”. Nästan hela albumet är på ren engelska och dom två enda låtarna där japanska språket använts ser ut att vara ”皇~sumeragi~” och Hironobu Kageyama-covern ”Cha-La Head-Cha-La”. Mina förväntningar blev rättvist besvarade och mycket riktigt är Blood Stain Child tillbaka i det soundet som en gång gjort dom speciella och unika i metalvärlden.

Jag hoppas Sadew är kvar i bandet ett tag till och att Blood Stain Child fortsätter leverera material i den här stilen. Jag trodde för några år sedan att det inte skulle vara möjligt med tanke på att sologitarristen Ryu var den enda ursprungliga medlemmen som var kvar, men som sagt… kul att Sadew (som var med i en viktig fas av soundets utveckling) är tillbaka. Osäkert att avgöra om ”Amateras” är bandets bästa skiva då alla skivor är olika och bra på sitt sätt, men jag är (som sagt) nöjd med det jag hörde. Hoppas att det snart blir möjligt att lyssna på albumet via Spotify här i Europa och övriga västvärlden.

Band: Blood Stain Child.

Titel: ”Amateras”

Genre: Electro/melodic death metal.

Skivbolag: Radtone Music.

Releasedatum: 3 juli 2019.

Bästa spår: ”Eastern Gravity”, ”Love inPulse”, ”皇~sumeragi~ ”, ”Del-sol”, ”Lost Humanity”, ”Earth”, ”Luminus Inferno”.

Betyg: 8’5/10.

Lucas LMZ Zimmermann.