Svenska Bloodbound är bara några dagar ifrån releasen av deras nionde album Creatures Of The Dark Realm. Albumet släpps nämligen den 28 maj och innan den dagen kommer ska jag passa på att lyssna och kommentera det jag hör. Kan lägga till att detta är en skivrecension jag sett fram emot då jag följt Bloodbound länge och tycker deras musikaliska utveckling varit rätt så intressant.

Bloodbound grundades i Bollnäs år 2004 och från skivdebuten Nosferatu (2005) till femte albumet In The Name Of Metal (2012) spelade bandet en klassisk variant av power metal som kunde påminna starkt om tyska pionjärerna i genren. Nosferatu och Tabula Rasa spelades in med före detta Tad Morose-sångaren Urban Breed. I Book Of The Dead (2007) var det tysken Michael Bormann som medverkade på sång och från och med Unholy Cross (2011) är det Patrik J Selleby som sköter sången.

Från och med sjätte albumet Stormborn (2014) blev Bloodbound lite mer ambitiösa. Man la större vikt på medlemmarnas image och musiken utvecklades till en mer modern och episk power metal. Är personligen ett stort fan av det klassiska materialet (i synnerhet Nosferatu) men det nya lät väldigt spännande. Fram till nu har Bloodbound jobbat vidare i det här mönstret och man skulle med all säkerhet kunna konstatera att Bloodbound nu blivit ett av Sveriges mest intressanta power metal-band. Med allt det här sagt är det dags att börja kommentera Creatures Of The Dark Realm.

Allting börjar med ett episkt intro på en cirka halv minut och efter det öppnar bandet eld med titelspåret som låter precis som det man förväntat sig från första början. Det är episkt, hårt, pampigt och trallvänligt i refrängen. En perfekt start som peppar en på att höra mer. Näst på tur har vi When Fate Is Calling vars melodier i versen kan kännas en aning standard, men när refrängen kommer lyfter låten rejält och känns som en potentiell favorit. Det händer ganska mycket i låten så även det är ett stort plus. Ever Burning Flame bjuder på lite keltiska inslag och glada melodier. Det känns definitivt som nånting Freedom Call skulle kunna spotta ur sig närsomhelst och själva refrängen gav lite Rhapsody-vibbar. Den låten är kanske inte lika lyckad som förra men ändå klart godkänd. Nästa låt Eyes Come Alive inleder med aggressiva riff och känns på det stora hela rätt så mörk. Återigen är det här en låt med många olika moment och både refrängen och gitarrsolot är fullträffar. Eyes Come Alive känns lite som en korsning mellan Sabaton och mörkaste Helloween. Death Will Lead The Way är inte bara Sabaton-deluxe, det till och med slår senaste Sabaton med hästlängd. Refrängen är episk, gitarrsolot lyckat och versen samt bryggan är klockrena. Fick även lite Powerwolf-vibbar här och där.

Bortsett från att gitarrljudet kändes en aning tamt och hamnade i skuggan av allt det andra i vissa punkter tycker jag Creatures Of The Dark Realm är ett strålande album. Vissa kanske tycker Bloodbound numera blivit en Sabaton-kopia, men även om vissa spår mycket riktigt kan påminna om Sabaton vill jag påstå att det finns mycket mer än så. Då och då får man påminnelser om Rhapsody, Gloryhammer, Freedom Call, Powerwolf, Orden Ogan och väldigt många nutida europeiska power metal-band. Några av det här albumets lite svagare punkter är Gathering Of Souls, Kill Or Be Killed, Ever Burning Flame och March Into War. Inte för att det är dåliga låtar. Tvärtom är även dom godkända, men melodimönstren kändes rätt så standard och man får en känsla av att man hört liknande mönster i många andra olika sammanhang. Mina absoluta favoritlåtar i albumet (*eller snarare FAVORITLÅTAR då dom uppskattades rejält) får bli When Fate Is Calling, The Gargoyles Gate, Eyes Come Alive, The Wicked And The Weak, Death Will Lead The Way och Face Of Evil.

Creatures Of The Dark Realm når kanske inte hela vägen till ett toppbetyg rent objektivt. Men förtjänar definitivt ett högt betyg och är ytterligare ett bevis på att Bloodbound är ett av Sveriges kanske bästa och mest intressanta band i sin genre. Nu ser vi fram emot den 28 maj och officiella releasen. Du som gillar Bloodbound och allt som har att göra med episk power metal har all anledning att vara beredd på nånting stort.

Band: Bloodbound.

Titel: Creatures Of The Dark Realm.

Genre: Power metal.

Skivbolag: AFM Records.

Releasedatum: 28 maj 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.