Skivbolag: AFM Records.

Genre: Epic power metal.

Betyg: 8’5/10

Ett skäpp kommer lastat… med ännu mer episk power metal åt folket. Jupp… Bollnäsbandet Bloodbound är tillbaka. ”Rise Of The Dragon Empire” släpptes så sent som igår och är bandets åttonde album. I mitt tycke är Bloodbound ett exempel på ett band som blivit bättre och bättre i senare tid. Deras äventyr började 2004 och första skivorna presenterade en rätt så vällevererad heavy/power metal i klassisk anda. Men från och med ”Stormborn” (2014) började lite av en ny era för bandet… stilen blev plötsligt en mer episk variant av power metal som kunde påminna en aning om Sabaton och Lost Horizon. Vet kanske inte riktigt hur övriga Bloodbound-fans reagerade på det hela men jag personligen fann det hela väldigt attraktivt. Gillar visserligen klassiska album som ”Tabula Rasa” (2009), ”Book Of The Dead” (2007) och speciellt ”Nosferatu” (2005)… men vad som gjorde det här nya soundet så attraktivt kan bero på att den här typen av power metal känns rätt så ovanlig här i Sverige. Vi har ju visserligen Twilight Force, ReinXeed, Saint Deamon, Lost Horizon (som sagt) etc. men det känns ändå lite som om den vanligaste varianten av power metal i Sverige är typ power/heavy/speed metal.

Hittills finns det nog ett album med Bloodbound jag inte tyckte var så märkvärdigt och det är ”In The Name Of Metal” (2012)… temat i sig kändes väldigt klichéaktigt och innehållet ganska förutsägbart, oinspirerat och mediokert jämfört med övriga diskografin. Men som sagt… från och med ”Stormborn” började en ny spännande era och förra albumet ”War Of Dragons” var en riktig fullträff. Bara det är en anledning till att jag såg fram emot det här skivsläppet. Första singlarna i det här albumet var återigen guld… så min första spontana gissning var att vi skulle stå inför ännu ett mästerverk. Dom två första låtarna kände man redan till från innan skivsläppet så det är kanske ganska självkart att det är en bra början… därefter kommer ”Skyriders And Stormbringers” som påminner ganska mycket om senaste Sabaton, en bra låt den också men kanske inte lika magiskt som resten av skivan.

En låt som fick mig däremot att reagera en aning negativt är ”Blackwater Bay”, refrängen påminde en del om svenska psalmen ”härlig är Jorden, härlig är Guds himmel”… en ganska rolig tanke men ändå ett minus. Nivån höjs på nytt med ”Giants Of Heaven” och ”The Warlock’s Trail” är onekligen en av mina favoritlåtar i det här albumet. Därefter kommer ”A Blessing In Sorcery” som påminner en aning om Sabatons ”The Art Of War”… ännu ett litet minus, men det går samtidigt inte att neka att det är en bra låt. I övrigt tycker jag att ”Rise Of The Dragon Empire” är ännu ett lyckat album i den här nya eran. Kanske inte lika bra som ”War Of Dragons”, men det finns ändå inte så mycket negativa punkter att ta upp… produktionen är bra, likaså sång och instrument-insatserna och det finns gott om nya guldkorn som blivit nya Bloodbound-favoriter. Förutom låtarna jag nämnde innan kan jag passa på och lägga till ”Reign Of Fire” som är ett klockrent avslut på skivan.

Med allt det här sagt kan vi glatt konstatera att Bloodbound håller nivån dom nådde med ”Stormborn” år 2014. Det är jättekul att den här typen av power metal-band börjar dyka upp i Sverige och ja… även om jag föredrar förra albumet är jag rätt så nöjd med det jag hörde och du som gillar den här typen av musik kommer nog också uppskatta ”Rise Of The Dragon Empire”. Ska bli kul att höra mer Bloodbound-album i den här stilen i framtiden.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.