September månad ser ut att bjuda på nya spännande releaser och en av dom är Brainstorm och kommande album Wall Of Skulls som släpps om cirka en vecka. Nej förresten, jag pratar naturligtvis inte om bandet som tävlade för Lettland i Eurovision Song Contest år 2000. Pratar snarare om tyska power metal-bandet med samma namn (kan lägga till att det även fanns ett amerikanskt funk/R&B band på 70-talet som också hette Brainstorm bara för sakens skull). Tyska Brainstorm grundades i slutet av 80-talet och kommer från Stuttgart. Trots allt var det inte förrän år 1997 skivdebuten Hungry blev ett faktum. Idag består bandet av tre originalmedlemmar, gitarristerna Torsten Ihlenfeld och Milan Loncaric samt trummisen Dieter Bernert. Övriga medlemmar är basisten Antonio Ieva och sångaren Andy B. Franck som även gjort sig känd i sitt andra band Symphorce som splittrades år 2011.

Wall Of Skulls är namnet på studioalbum nummer 13 och ni som är bekanta med bandet kanske känner till att vi snackar om en rätt så stabil diskografi. Idag vet vi att singlarna Escape The Silence, Where Ravens Fly, Turn Off The Lights och Glory Disappears finns tillgängliga (två av dom räknar med gästinsatser från Peavy Wagner i Rage och Seeb Levermann i Orden Ogan) men vad kan det finnas att säga om resten av albumet? Låt oss ta reda på mer.

Albumet inleder med episka introt Chamber Thirteen på knappt två minuter och därefter kommer Where Ravens Fly som skulle kunna vara singeln som jag uppskattade mest. Låten inleds med tuffa gitarrer och kan från och med sångens entré påminna ett snäpp om Primal Fear. Refrängen är en sån där som fastnar lätt i hjärnan och kryddar man det hela med en episk keyboardslinga i bakgrunden går det bara inte att ogilla den. Har vi inte fått nog med episk musik hittills kan jag glatt konstatera att det blir lite mer i nästa låt Solitude. Den inleder direkt med refrängen och en kyrkorgel i bakgrunden. Må hända att tempot sänks en aning och versen kan kännas en aning platt men refrängen räddar ändå det hela och gör hela låten värd att lyssna på. Näst på tur har vi Escape The Silence som var första singeln som presenterades och där Peavy Wagner gästar. Låten i sig ökar tempot på nytt och känns ganska okej, dock tycker jag Peavys insats känns rätt så diskret. Man förväntar sig liksom mer av den legend inom tysk power metal han är. Låt nummer fem (egentligen fyra) är Turn Off The Lights och där har vi Seeb i Orden Ogan och hans insats känns tydligare. Så tydlig att låten till och med påminner en del om Orden Ogan, en intressant kombination i mitt tycke. Nästa låt är Glory Disappears som kan uppfattas som en episk halvballad med melankoliska inslag. Kanske ännu en av albumets starkaste punkter.

I stort sätt hela andra halvan av albumet är guld. Men finns det några låtar jag skulle kunna tänka mig att uppmärksamma lite extra så är det Stigmatized (Shadows Fall), I, The Deceiver och speciellt Holding On. Även bonusspåret Cold Embrace är godkänt trots att det kanske inte riktigt håller samma nivå. Produktionen och själva sånginsatserna är i stort sätt felfria. Det enda negativa jag kan ha att säga är att vissa gitarrsolon inte stack ut som dom borde ha gjort och det var synd att Peavy Wagners insats var en besvikelse då det var gästinsatsen jag mest sett fram emot inför Wall Of Skulls.

Med allt det här sagt kan jag konstatera att Wall Of Skulls är precis det man förväntar sig vid det här laget av ett band som Brainstorm. Ett lyckat och korrekt album med sina guldkorn och några svaga punkter som även dom var relativt godkända. Vad du som läser kan tycka får du avgöra själv när albumet släpps den 17 september, men gillar du klassisk tysk power metal i sin bästa form har jag svårt att tro att du skulle bli besviken. Nu tycker jag vi ser fram emot officiella releasen.

Band: Brainstorm.

Titel: Wall Of Skulls.

Genre: Power metal.

Skivbolag: AFM.

Releasedatum: 17 September 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.