Skivbolag: Ranka Kustannus

Genre: Folk/symphonic power/melodic death metal

Betyg: 8’5/10

Finländska Brymir är ännu ett sådant band jag upptäckt ganska nyligen, tror jag upptäckte dom via Battle Beast… inte så konstigt med tanke på att Battle Beast’s nuvarande sologitarrist Joona Björkroth även spelar i Brymir. Hursomhelst… bandet kommer från huvudstaden Helsingfors, spelar någon typ av epic folk/power/melodic death metal och har varit aktiva sedan 2006. Dom bildades på någon typ av musikkollo som ett cover-band vid namn Lai Lai Hei (döpta efter Ensiferum-låten med samma namn). Bandet vann kollotävlingen genom att göra cover på Ensiferum-låten ”Token Of Time” och därefter började dom bli mer seriösa, ändrade till nuvarande bandnamnet och började skriva egen musik.

Upptäckte dom via singeln ”Ride On, Spirit” (som även finns med på den här plattan) och eftersom jag gillar finländska folk metal-band som Ensiferum, Wintersun, Turisas, Finntroll och Battlelore var det väl ganska självklart att jag även skulle gilla Brymir. Har hunnit lyssna lite på deras äldre album och tycker det är rätt lyckade grejer så ett nytt album med Brymir är naturligtvis en god nyhet. ”Wings Of Fire” är namnet på deras tredje album som släpptes för bara någon vecka sedan Låtarna ”Chasing The Skyline” och ”Ride On, Spirit” har funnits som singlar sedan förra året och den här nya skivan anonserades via titelspåret med sin musikvideo. Alla dom tre låtarna är rätt klockrena och i övrigt reagerade jag positivt till skivomslaget… kanske inte så avancerat och fullt med detaljer, men ändå coolt i sin enkelhet.

”Wings Of Fire” öppnar eld direkt med låten ”Gloria In Regum” som får mitt metalhjärta att grina av glädje direkt. Kunde inte börjat bättre än så. Produktionen kan uppfattas som svag i vissa punkter och det finns en risk att Brymir ses som en kopia av Wintersun och Ensiferum, men analyserar man lite mer kan man nog uppfatta snabbt att Brymir är lite mer än så och man kan inte neka att produktionen trots allt är välbalanserad. Förutom dom låtarna jag nämnde högre upp gillade jag även ”Lament Of The Ravenous”, ”And So We Age” och ”Anew”. I både ”Anew” och ”Gloria In Regum” är Battle Beast-sångerskan Noora Louhimo med och gästar… ganska uppenbart att hon är en grym sångerska, men här visar hon upp nya register och passar bra in i den här typen av musik. Resterande låtar är också bra… men just dom är nog bland det bästa jag hört i den här genren.

Må hända att jag kanske förväntade mig lite mer av ”Wings Of Fire” med tanke på den potential det här bandet är, men kan ändå glatt påstå att jag är väldigt nöjd med det jag hörde och den här skivan förtjänar definitivt ett fint betyg. Du som gillar episk folk/death metal kommer garanterat älska det här bandet så kolla gärna in dom om du har tid. Alla tre album är definitivt värda några genomlyssningar och i bästa fall lite slantar.

Av: Lucas LMZ Zimmermann