Äntligen efter så många års väntan släpper CARCASS nytt med albumet Torn Arteries som är ute nu! Vi fick försmak med singel släppen Under The Scalpal Blade, Kelly’s Meat Emporium, Dance Of Ixtab och Epn Despicable, härliga spår av Deathmetal dissekerar CARCASS innanmätet av genren och serverar det via musiken till lyssnarens belåtenhet på en tallrik. Efter 30 år i branschen har CARCASS finslipat på tekniken och lyckats fått till soundet som känns igen vart som helst, Bill Steer’s Gitarr sticker alltid ut från mängden med sitt mäktiga riffande tillsammans med sångaren och bassist Jeff Walker Manglar dem på i köttkvarnen.

Skivomslaget är helt nytt och väldigt rent för att vara en CARCASS skiva, med ett hjärta gjort av grönsaker som ruttnar. Det är influerat av japanska Kusôzu vilket innebär ’målning av de nio stegen av ett ruttnande lik’, rätt så jävla Deathmetal enligt min mening.

Titelspåret Torn Arteris börjar skivan med ett lättare trumsolo som sen startar i klassisk CARCASS stil, rätt på och precist med skalpellens snitt. Jeff köttar på med sin sång jag aldrig kommer tröttna på, musiken är som gjord för den och han hänger med i svängarna där basen med precision hjälper Bills riff efter riff i alla passager.

Dance Of Ixtab fortsätter som nästa spår och börjar öppet med rytmiska trummor från Daniel bedövar han sinnena, lättar man på garden går duo gitarristerna Bill och Tom långsamt in som en kanyl i armen. Mitt i om man lyssnar riktigt noga smyger sig en harmlös cowbell in och sätter sin prägel på spåret. Nu är man fast och blir helt drogad av musiken börjar dansen mot slutet.

Som första singeln släppt och spår nummer fyra på albumet, Under The Scalpel Blade tar i ända från början och sätter dig på obduktionsbordet blir det en mardröms upplevelse utan dess like. Gitarrerna sveper med riffen som knivhugg där Jeff vrålandes utför dådet där du nu är fastspänd i bänken. Metodiskt och skoningslöst framförs låten som sen efter skriken tar slut.

Åttonde låten In God We Trust kyls tempot ner lite inför starten då temperaturen höjs drastiskt och får mig smått att tänka på riffet från låten Unfit for Human Consumption som är på bandets förra skiva Surgical Steel. Energiskt byggs låten upp och känns nästan lite glatt får den mig att småle en smula och bara digga med.

Resterande av albumet fortsätter i liknande nytänkande stil som ger ett intryck av modernitet, men ändå knyter det band med tidigare skivor lyckas dem hålla hög klass och behålla charmen. Lika starka som förr fortsätter dem sätta sitt sound mot världen. En fantastisk skiva som kommer gå många varv på svarven, ska bara få tag på vinylen först.

CARCASS – Torn Arteries

Skivbolag: Nuclear Blast

Deathmetal

Musiker:

Bill Steer – Gitarr, Sång

Jeff Walker – Bas, Led Sång

Daniel Wilding – Trummor

Tom Draper – Gitarr

Bästa spår: Dance Of Ixtab