Chaos Magic började som ett internationellt projekt startat av Frontiers Records med medlemmar från både Finland och Chile. Till en början var det ett projekt med legendariska power metal-gitarristen Timo Tolkki (som då skötte gitarr, keyboard och bas) tillsammans med trummisen Jami Huovinen och chilenska sångerskan Caterina Nix (känd för att ha medverkat i bland annat Vivaldi Metal Project och Frontiers All Stars).

Numera är Chaos Magic ett band installerat i Santiago (Chile) och består endast av chilenska medlemmar. Emerge är namnet på tredje studioalbumet (andra som band) som släpptes idag och beskrivs som ett fullfjädrat symphonic metal-album med inslag av modernare rock/metal. Ingen kombination som känns obekant då etablerade symphonic metal-band som Delain och Within Temptation samt nyare band som bland annat Ad Infinitum och Blackbriar har börjat gå den vägen. Hursomhelst, låt oss börja gå igenom innehållet i Emerge.

Skivan inleder direkt med titelspåret som mycket riktigt innehåller inslag av genrerna vi nämnde högre upp, men jag måste ändå säga att den symfoniska delen känns en aning diskret. På tal om sångerskan Caterina Nix själv känns hennes som en kombination av Anette Olzon och Simone Simmons, tyvärr blir rösten svagare när hon tar höga toner. Även bandets basist Nason försöker sig på lite sång här och det är synd att den känns väldigt diskret, för det är ingen dålig röst. Hursomhelst ingen dålig start, strukturen är intressant och refrängen är lagom catchig. Näst på tur har vi Beneath Your Skin som känns lite mer straight forward. Verserna är 100% modern rock, men från och med refrängen sticker den symfoniska delen ut rejält och på det stora hela måste jag säga att jag uppskattade Beneath Your Skin lite mer än förra låten.

The Impossible kickar igång direkt med lagom tunga riff samt elektroniska keyboardmelodier. Strukturen känns väldigt poppig och simpel, vilket får mig att undra varför den inte valdes som singel då den funkar utmärkt som det. Till en början känns den inte som nånting värt att hänga i julgranen, men från och med tonhöjningen i slutet lyfter den rejält och entrén av lite mer symfoniska inslag, pampiga körer samt Caterinas höga soprantoner gör att det blir väldigt episkt. Bäst hittills! På plats fyra har vi Garden Of Winter som sänker tempot en aning och bjuder på gästsång i form av Elina Siirala (Leave’s Eyes, Angel Nation), hennes insats är strålande och på det stora hela har vi en ganska klockren symphonic-metal halvballad med en intressant struktur.

Låt nummer fem är Hearts Gone Dark som bjuder på en kombination av symfoniska inslag med djent-orienterade gitarrer och trummor samt elektroniska inslag i refrängen. Ytterligare ett starkt spår som garanterat får lyssnaren att uppskatta albumet rejält och se fram emot ännu mer. Beyond The Silence känns däremot inte lika stark. Den har några intressanta stunder, men känns rätt platt och tråkig på det stora hela.

I andra halvan vill jag nämna In The Depth Of Night och Victims Of Our Heaven som favoriter. Tyvärr finns det även några svaga punkter till och det råkar vara Days Of Lions, When If Not Today och svagaste punkten av alla får bli sista spåret What’s Your Fuel. Egentligen inga dåliga låtar, men alldeles för standard för min smak. Vid sidan av det är produktionen utmärkt och det märks att det här är erfarna musiker som kan sin grej. Emerge och Chaos Magic är en intressant produkt som förtjänar lite mer rampljus än det dom redan har. Antar att dom redan har ganska mycket med tanke på att Timo Tolkki var med i början, men ändå.

Det gläder mig att den här typen av band dyker upp i länder som Chile, som likt resten av Latinamerika inte har en särskilt stor och känd rock/metalscen. Det mesta som verkar bli stort i just dessa länder är latinopop, salsa, reggaeton osv. men vem vet? Chaos Magic kanske blir Chiles nästa stora musikexport i framtiden. Det tycker jag dom förtjänar.

Band: Chaos Magic.

Titel: Emerge.

Genre: Symphonic metal/rock.

Skivbolag: Frontiers Records.

Releasedatum: 17 Juni 2022.

Lucas LMZ Zimmermann.