Finska Dark Sarah (med tidigare Amberian Dawn-sångerskan Heidi Parviainen i spetsen) är tillbaka i år med femte studioalbumet Attack Of Orym. Baserat på vad jag kunnat se tidigare tror jag tanken var att släppa det här albumet redan vid slutet av förra året, men releasen fick tydligen vänta till början av det här året. I skrivande stund kan jag konstatera att Attack Of Orym släpps imorgon 27 januari.

Till skillnad från Heidis tidigare band som valt att släppa ett album med ABBA-covers förra året, väljer Dark Sarah att släppa ett album med originellt material och med tanke på att jag blev rätt så besviken på Amberian Dawn (*igen) hade jag garanterat högre förväntningar på nya Dark Sarah, jag har trots allt följt projektet ganska länge och tycker Amberian Dawn var som bäst med Heidi Parviainen som sångare. Hursomhelst, hur bra är Attack Of Orym? Låt oss ta reda på mer.

Albumet börjar med ett episkt intro på strax över en minut och efter det kommer titelspåret Attack Of Orym som räknar med gästinsatser från Mark Jansen (Epica). Låten i sig skulle kunna beskrivas som när soundtracket till Star Wars blir metal. Pampiga orkesterinslag kombineras med marsch-aktigt tempo, tunga riff och Heidis sopranstämma. Ingen dålig start, bortsett från att jag kunde uppfatta vissa partier som enformiga plus att jag hade velat höra lite mer av Marks growl. Näst på tur har vi Invincible som släpptes redan förra året som albumets andra singel. Här går vi över från pampiga orkesterinslag till disco-aktiga syntar i bakgrunden, vilket kan ge lite Battle Beast eller Beast In Black-vibbar. Det kan låta galet då vi trots allt snackar om ett symphonic metal-album, men det fungerar då kombinationen ändå är ganska intressant. Refrängen är dessutom lagom catchig så den funkar utmärkt som singel.

På plats nummer fyra har vi B.U.R.N som återgår någorlunda till klassiska symphonic metal-soundet, men innehåller ändå lite elektroniska inslag från förra låten. Hittills är den låten bäst. Strukturen är intressant och man har lyckats få flera element att funka bra ihop. Låten därpå är Warning Sign och har man följt Dark Sarah på senare tid lär den inte låta helt obekant då den släpptes som den här skivans första singel, till och med när man fortfarande siktade på att släppa albumet i slutet av förra året. Återigen har man valt att fokusera mer på det melodiska/elektroniska än på det symfoniska och får det att fungera utmärkt, jag gillade låten och ville höra mer redan när den släpptes och jag har fortfarande inte ändrat uppfattning. På plats nummer sex har vi Goth Disco som jag i början antog också skulle vara mer elektronisk, men som visar sig vara en blandning av symfoniskt och elektroniskt. Hade förväntat mig nånting mer up tempo med tanke på titeln, men finner ändå låten intressant och tillräckligt bra för att vara en av albumets höjdpunkter.

Mark Jansen är inte den enda gästen i albumet då det finns två till. Den ena är Kasperi Heikkinen som spelar gitarr i Beast In Black och är dessutom en gammal bandkamrat till Heidi i Amberian Dawn. Han gästar i Delirium som faktiskt råkar vara en låt med ABBA-inslag, fast här har man valt att göra det mycket smartare än Amberian Dawn då man lyckats göra låten väldigt egen i sin helhet. Kasperis solo är dessutom strålande. Tredje gästen i albumet är (precis som i andra album med Dark Sarah) sångaren Juha-Pekka Leppäluoto som har medverkat i bandets tredje album Golden Moth som fast medlem och är förmodligen mest för sin medverkan i bland annat Charon, Poisonblack och coverbandet Northern Kings. Hans insats är lite mer diskret än vanligt och låten han medverkar i (Piece Of My Heart) är ganska okej, men inte mer än så.

Av det två resterande låtarna uppskattade jag skarpt Hero And A Villain som skulle kunna vara albumets starkaste spår. Breaking Free hade också kunnat vara lyckad om det inte vore för melodin i refrängen som jag inte är ett större fan av. Ljud och produktionsmässigt är allting ganska felfritt, alltså inga konstigheter där alls.

Attack Of Orym må vara lite mer elektroniskt än symfoniskt men jag tycker ändå det är ett ganska starkt album. Jättebra att Dark Sarah visar återigen vart skåpet ska stå medan Amberian Dawn gör bort sig! Vissa låtar må vara bättre än andra men jag kunde ändå inte hitta någon låt här som är rakt av dålig. Nu ser vi fram emot releasen imorgon.

Band: Dark Sarah.

Titel: Attack Of Orym.

Genre: Symphonic/cinematic metal.

Skivbolag: Riena Productions/ Blood Blast Distribution.

Releasedatum: 27 januari 2023.

Lucas LMZ Zimmermann.