Under 52 år har Deep Purple satt sitt avtryck på musikhistorien. Det började med debutalbumet Shades Of Deep Purple (1968) och fortsatte med äran att bli invalda i Rock and Roll Hall of Fame (2016), men än är det långt kvar till resans slut vilket bandet visar med bravur på senaste albumet Whoosh!

Throw My Bones inleds med ett pampigt intro, lite jazziga toner smygs in här och där med en tydlig keyboard som smälter samman fint med duettsången i refrängen. Soundet som Deep Purple gjort till sitt är fortfarande intakt, men lika fräscht som ett sommarregn. Låten fastnar redan vid första snurren och som körsbäret på toppen av allt levererar gitarristen Steve Morse ett magnifikt solo. Att sångarenIan Gillan är en frontman av egen klass blir tydligare på denna skivan, rösten anpassas minutiöst till varje låt och bygger upp en individuell känsla för de enskilda spåren. Fjärde spåret Nothing At All bjuder på en gitarr vars fingerdans över strängarna går att se lika tydligt framför sig som om det vore live i vardagsrummet. Basisten Roger Glover och trummisen Ian Paice håller sitt järngrepp om takterna och driver låten framåt med mjuka, om än bestämda toner.  Nionde spåret The Power Of The Moon är ett spår som färgats starkt av nostalgi utan att bli tråkigt. Texten är uppbyggd som för att berätta en historia fylld med frågor med melodier som ifrågasätter och utmanar, utan att gå över gränsen för att bli för mycket. Vid trettonde och sista spåret Dancing In My Sleep har barndomsminnena av tidigare alster som snurrade på vinylspelare minst en gång om dagen fått nytt liv. Det svänger, samtidigt som det är melodiskt och fokusen ligger på att ljudbilden ska utökas och skapa spänning istället för att återanvända gamla trix. 

Whoosh! är från början till slut ett verk uppbyggt på en musikalisk urkraft som låter fräscht, nyskapande och som Deep Purple ska låta. Den trogna fanskaran som hängt med under alla år lär definitivt tilltalas av låtarna, liksom nyare fans som uppenbarligen har levt under en sten de senaste åren och missat att band som Deep Purple fortfarande har det i sig. Vinylen kommer utan tvekan ha en självklar plats i min privata samling.

Band: Deep Purple

Titel: Whoosh!

Genre: Hårdrock, progressive rock, heavy metal

Skivbolag: earMusic

Releasedatum: 7 augusti 2020

Bästa spår: Power Of The Moon, We´re all the same in the dark, Nothing at all

Betyg:

Skribent: Gabi Mattsson

Foto: Ben Wolf