Då var det äntligen dags… brittiska power metal-bandet DragonForce har precis släppt sitt åttonde studioalbum ”Extreme Power Metal” (term dom brukar använda för att definiera deras musikstil). Må hända att DragonForce är ett av dom mest hatade power metal-banden i världen, finns än idag en hel del hårdrockselitister som kritiserar dom och sprider fördomar om att dom är urdåliga live och inte klarar av att spela sina låtar… men själv har jag brytt mig väldigt lite om det hela, som den power metal-nörden jag alltid varit så har DragonForce länge varit ett favoritband. Har alltid gillat deras unika sätt att kombinera power metal med inslag av typ soundtrack från gamla nintendo-spel (en annan grej som elitister inte tycks uppskatta). Man kan dessutom inte neka att det är snack om ett gäng talangfulla musiker. Är förresten en av dom som i senare tid börjat tycka att Marc Hudson-eran är bättre än tiden med ZP Theart i rollen som sångare. Speciellt efter förra albumet ”Reaching Into Infinity” som blev ganska lyckad.

”Extreme Power Metal” är som sagt åttonde albumet och första tre singlarna ”Highway To Oblivion”, ”Heart Demolition” och senast ”Razorblade Meltdown” blev absolut inga dåliga smakprover på nya albumet. Den sistnämnda låten hade en ganska rolig musikvideo. I början kanske man inte blir så jätteimponerad, men ju mer man lyssnar på dom tre låtarna desto mer växer dom… iallafall om ni frågar mig.

Skivan börjar med den förstnämnda av låtarna jag nämnde högst upp… alltså ”Highway To Oblivion”. En låt som börjar med ett pudelhårdrocksintro men som sedan går över till DragonForce’s signatursound… gillar den låten som sagt. Men andra låten ”Cosmic Power Of The Infinite Shred Machine” gillar jag ännu mer, ett musikaliskt mästerverk med strålande insatser från instrumenten och en Marc Hudson som tydligt visar en rejäl utveckling som sångare… inspirationen ligger helt klart i topp. Vi fortsätter med ”The Last Dragonborn” som är en lite långsammare låt med inslag av folkmusik från Fjärran Östern. Ny mark för bandet… men dom lyckas ändå få till det på ett strålande sätt. Därefter kommer ”Heart Demolition” som var andra smakprovet på albumet, var väl inte sådär jätteimponerad i början men den stiger ju mer man lyssnar på den (som jag sa tidigare).

Trodde visst att ”Reaching To Infinity” skulle vara svårslagen och jag förväntade mig nånting i högst samma standard, men måste säga att ”Extreme Power Metal” blev mer än så och det är jag glad över. Vi snackar om en god kandidat till att vara ett av bandets bästa album om inte det absolut bästa. Produktionen golvar alla andra album med Marc Hudson som sångare, saknar inte alls ZP Theart längre (vill man höra mer av honom finns ju I Am I eller Pentakill) och albumet är både varierat och intressant precis som ett album borde vara. Det har varit en svår uppgift att välja favoritlåtar… men efter mycket om och män tror jag det får bli ”In A Skyforged Dream”, ”Heart Demolition”, ”Cosmic Power Of The Infinite Shred Machine”, ”Razorblade Meltdown”, ”The Last Dragonborn” och ”Troopers Of The Stars”. Skivan avslutar med en cover på Celine Dions välkända ”My Heart Will Go On”… tänkte i början ”nej snälla… skoja inte bort ett så bra album med en dålig cover” men konstigt nog blev det en lyckad cover, en äkta DragonForce-låt.

Kort sagt… ursäkta spårket, men fy fan vad jag är nöjd med det jag hörde. ”Extreme Power Metal” är en god kandidat till årets album. Det finns verkligen ingenting negativt att säga om det hela och människor som tidigare hatat DragonForce kommer nog få sig en rejäl käftsmäll. Nu finns det verkligen ingen anledning att såga bandet och därför blir det garanterat ett toppbetyg. Gillar du DragonForce eller power metal i överlag kommer du definitivt älska det här albumet… adrenalinkicken är garanterad.

Band: DragonForce.

Titel: Extreme Power Metal.

Genre: Melodic power metal.

Skivbolag: earMUSIC.

Releasedatum: 27 september 2019.

Bästa spår: ”In A Skyforged Dream”, ”Heart Demolition”, ”Cosmic Power Of The Infinite Shred Machine”, ”Razorblade Meltdown”, ”The Last Dragonborn”, ”Troopers Of The Stars”.

Betyg: 10/10.

Lucas LMZ Zimmermann.