Earth Messiah är ett band från Göteborg som startades upp 2017 när Mathias Helgesson(Unhealth, Ex Lawgiver) och Patrick Orrmén (ex Fuzztrated, ex Rhubarb Blues Band) möttes upp för att skriva lite musik ihop. Det sprakade till direkt och allt föll på plats. Nu när allt var på gång sökte de fler medlemmar till bandet, efter en del sökande kompletterades bandet med Marcus Hedkvist (Soil, ex Eskatologia) och nu var trion fullbordad. Demon ”Nocturnal Thoughtgrinder” spelades in sent 2017 och den skapade genast ett intresse för bandet och nu har debutalbumet Ouroboros kommit ut!

Vad ska vi säga om albumet då? Well, vi börjar med titelspåret Ouroboros. Ett otroligt skönt instrumentalt albumintro ger en känsla av hur melodiskt det hela kommer att bli, man får en känsla av att bandet tagit ett kliv tillbaka till 90 talet när hårdrock och metal var på väg upp igen och man vågade ta ut svängarna utan att behöva kliva ner från rockens grundläggande uppbyggnad. Escape from Reality som är tvåa på albumet startar upp med en skön känsla av Thrash/heavy metal. De klassas i genren Stoner metal som är en blandning av flera olika stilar men som bottnar i band som Black Sabbath och Led Zeppelin. Och det är just den känslan man får av Escape From Reality.

Över lag är det ett bra album. Det är ganska rått och även om sången är något ojämn har den en skön, något guttural ton som passar bra till skramlet som uppstår när allt körs ner i mixern. Jag reagerar då och då på att trummorna tar över lite och att sången är något låg men nånstans är det ganska charmigt. Jag får lite replokals-känsla. Ungefär som att de tänkt: Varför göra det så jäkla seriöst? Varför inte bara lira på känsla? Det är ganska uppfriskande när man lyssnat på de senaste årens releaser där produktionen i vissa fall har känts viktigare än musiken i sig. Jag älskar de små gitarrdetaljerna som genomsyrar plattan, som små överraskningar och de skramlande trummorna (om än något höga) ger verkligen en skön Stoner Metal feeling. Vissa spår är raka och andra mer melodiösa men genomgående är det det raka sköna tempot. Det här är bra musiker som helt klart haft roligt när de skrivit och spelat in.

Albumet finns att lyssna på på Spotify:

Band/Artist: Earth Messiah

Titel: Ouroboros

Genre: Stoner Metal

Skivbolag: Argonauta Records

Releasedatum: 2019-03-01

Bästa spår: Trouble Child

Betyg: 7/10

/P.Pousár