Eciton kommer från vårt sydligaste grannland Danmark och spelar death metal. Dom har varit aktiva sedan år 2000, till en början under namnet Indespair och först 2004 ändrar dom till nuvarande bandnamnet. ”Suspension Of Disbelief” är namnet på vad som kommer bli deras tredje studioalbum (som Eciton) och än så länge finns låten ”Demagogue” på Youtube.

”Demagogue” är dessutom alstrets första spår och kickar igång direkt med vassa gitarrer och en del tekniska detaljer. Soundet i sin helhet skulle kunna beskrivas som nånstans mellan Nile och tidiga Kataklysm eller kanske Decapitated. ”Belief” fortsätter i ungefär samma mönster och bandets sångare Jesper von Holck bjuder på alla möjliga register, ena stunden snackar vi mörk grunt och sedan går vi över till black metal-orienterad screams, i vissa punkter kan hans screams även låta en aning hardcore-orienterade. ”Written Awareness” kan i början kännas lite som en temposänkning men så är absolut inte fallet. Ös från början till slut, ”Suicide Protest” börjar med ett ganska skönt riff och bjuder så småningom på tempoväxlingar och annat spännande. Därefter kommer min personliga favorit ”Twisted Politics”, old school-death/technical death metal när den är som bäst. Basisten Peter Wolf Frandsen törs dessutom bjuda på ett klockrent bassolo mitt i det hela.

Det kan finnas en risk att det låter en smula enformigt när man inte lyssnar så noga, men innehållet känns ändå väldigt varierat, produktionen är lyckad och det märks att Eciton är ganska skickliga musiker som kan sin grej. Förutom ”Twisted Politics” uppskattade jag ”Penetrated Sorrow”, ”Suicide Protest”, ”Thoughts” och även ”Demagogue” för den delen. Ska man vara kritisk mot det hela så är nog ”Social Pacifier” och ”Estimated Effort” dom svagaste punkterna. Den förstnämnda har några skrik i bakgrunden nånstans i början jag inte riktigt förstår mig på och den sistnämnda låter lite för hardcore-orienterad och känns som om den inte riktigt passar ihop med resten av innehållet.

På det stora hela är ”Suspension Of Disbelief” ett stabilt alster. Det finns väldigt mycket bra i det värt att lägga märke till och du som gillar klassisk dödsmetal med tydliga inslag av teknisk dödsmetal lär garanterat gilla det du hör. Du har all anledning att se fram emot releasen i början av mars.

Band: Eciton.

Titel: Suspension Of Disbelief.

Genre: Death metal.

Skivbolag: WormHoleDeath.

Releasedatum: 6 mars 2020.

Bästa spår: ”Twisted Politics”, ”Penetrated Sorrow”, ”Suicide Protest”, ”Thoughts”, ”Demagogue”.

Betyg: 8’5/10

Av Lucas LMZ Zimmermann.