Jag undrar hur många som förväntade sig eller överhuvudtaget krävde ett nytt album med svenska Evergrey. Jag som följt bandet länge var fortfarande nöjd över Escape The Phoenix som släpptes så sent som förra året. Men nu står vi i alla fall inför ett nytt album med Evergrey och det är trots allt välkommet. A Heartless Portrait – The Orphean Testament är namnet på studioalbum nummer tretton som släpptes idag och låtarna i albumet började skrivas redan direkt efter att Escape The Phoenix släpptes. Bandets ledare Tom S Englund själv har lite skämtsamt beskrivit A Heartless Portrait – The Orphean Testament som Escape The Phoenix part II. Det kan hända att det där fått en och annan att misstänka att albumet endast skulle innehålla material som valts bort i Escape The Phoenix, men efter att ha lyssnat på albumets första singlar kändes det som om den risken inte fanns då det varit hög kvalité (precis som vanligt när det gäller Evergrey).

A Heartless Portrait: The Orphean Testament (vet inte hur många gånger jag dubbelkollat för att kontrollera att jag skrivit titeln rätt) inleder med Save Us som tidigare presenterats som single. Låten bjuder på en kombination av lagom aggressiva riff, härliga popmelodier och en melankolisk atmosfär som är signatur när det gäller Evergrey. Självklart fick den här låten mig att vilja höra mer redan när den kom ut och i väntan på resten av låtarna kan jag konstatera redan nu att Save Us är en höjdpunkt. Nästa låt är ytterligare en av albumets singlar, är lite osäker nu när jag skriver men jag tror att den här var första. Vi snackar om Midwinter Calls och i det här fallet är sångmelodin kanske inte riktigt lika trallvänlig och catchig som i förra låten, men strukturen är intressant, likaså körerna i bakgrunden och fastnar man inte för sången gör man nog det för keyboardmelodierna. Låt nummer tre är Ominous som börjar ganska svagt och ger intryck av en möjlig ballad, men så fort resten av instrumenten kommer in blir det genast tyngre och på det stora hela känns den något mörkare. Strukturen är fortfarande intressant och vissa ljudeffekter är spännande. Nästa låt Call Out The Dark ökar tempot ett snäpp och bjuder på ungefär samma catchiga melodier som Save Us men den känns ändå något platt och tråkig, tack o lov lyfter den ett snäpp från och med solot. På plats nummer fem har vi The Orphean Testament som skulle kunna ses som titelspåret (eller i alla fall ett av dom då Heartless dyker upp senare). Tempot och grundriffet motiverar en att headbanga direkt och även om verserna känns något platta lyfter låten rejält när refrängen kommer. Nästan så det blir albumets andra höjdpunkt.

Inom albumets andra halvan vill jag lyfta Blindfolded och kanske Reawakening som bästa låtar. Även The Great Unwashed har vissa intressanta stunder. Svagaste punkten av alla är däremot Wildfires och det beror på att den känns ofärdig och inkomplett. En ballad ska helst nå ett klimax nånstans men i det här fallet har man väntat förgäves då det aldrig händer. Tyvärr måste jag säga att albumets tre första singlar känns en aning missvisande den här gången. De ger tecken på ytterligare ett mästerverk, men A Heartless Portrait – The Orphean Testament bjuder istället på en blandning av guldkorn och låtar som inte riktigt är lika intressanta. Det är inte riktigt den standarden vi förväntar oss av ett band som Evergrey och jämfört med Escape The Phoenix, The Atlantic och kanske även The Storm Within blir det därför lite av en kalldusch, men A Heartless Portrait – The Orphean Testament är ändå ett bra album. Ljud och produktionsmässigt är allting felfritt och Tom S Englunds insats på sång är som vanligt strålande.

Vi som lyssnat mycket på Evergrey senaste tiden kanske är alldeles för vana vid högsta kvalité och därför blir ett mindre bra album en bitter överraskning. Men har ändå en känsla av att lite fler lyssningar på A Heartless Portrait – The Orphean Testament gör att det till slut går hem. Det går inte att ligga på topp oavbrutet (även om Evergrey gjort det ganska länge) men det här albumet är ändå tillräckligt bra för att få ett bra betyg.

Band: Evergrey.

Titel: A Heartless Portrait – The Orphean Testament.

Genre: Progressive/power metal.

Skivbolag: Napalm Records.

Releasedatum: 20 maj 2022.

Lucas LMZ Zimmermann.