Är medveten om att det mesta jag recenserar är metal, så är det bara. Men bara för att variera passar jag på att prata om nånting helt annat i det här fallet. Spännande nog är det här en genre jag inte är särskilt bekant med, det lilla jag lyssnat på i den här typen av musik har jag uppskattat så det är nog på tiden att jag lyssnar in mig lite till och skivan jag ska recensera den här gången kan vara en bra början. Final Days Society är snart aktuella med vad som kommer bli deras fjärde release Firestarter. Enligt den lilla fakta jag hittat om bandet så ska dom ha varit aktiva sedan 2006 och kommer från Växjö. Musiken dom spelar är nån slags indie/post-rock med inslag av shoegaze, dream pop, ambient och lite annat.

Albumet har totalt 6 spår och först ut är Jupiter som växlar flitigt mellan ganska tunga gitarrer och lugna och mer avskalade mellanspel. Bakgrundens keyboardinslag är väldigt varierande och sångaren/basisten Suwat Khanh använder en ganska lugn och känsloladdad sångröst. Påminner lite om Chris Martin i Coldplay. Näst på tur har vi andra låten Aska som påminner starkt om senaste Katatonia. Det tunga gitarrerna tar större plats och i överlag är det en ganska hård låt, men det finns ändå plats för melodiösa inslag i bakgrunden. Tredje låten Far börjar däremot väldigt lugnt och stilla, men den byggs på mer och mer och avslutar i vad som kan uppfattas som en explosion av känslor. En klar favorit i mitt tycke.

Rent generellt så bjuder Final Days Society på en varierad och emotionell musikalisk resa där starka som mildare känslor dyker upp. Även om vissa delar kan uppfattas som hårda finns det ändå en känsla av ljus i bakgrunden. Keyboardinslaget gör mer än vad man kan tro. Produktionen är lyckad och i stort sätt felfri, för just den här typen av musik är den väldigt korrekt och Firestarter är i överlag en lyckad skiva. Far och 2006 må vara mina personliga favoriter men annars gillar jag allt det andra också. Ska vi vara kritiska mot Firestarter så kan man tycka att genomlyssningen känns ganska kort trots att det mesta är ganska långa låtar, åsikterna kan gå isär om sånt men själv hade jag uppskattat lite mer än sex låtar.

Firestarter med Final Days Society släpps nån gång i början av nästa månad och än så länge finns Aska på både Youtube och Bandcamp, spana gärna in det och lyssna mer än gärna på resten av diskografin också då Final Days Society verkar vara riktigt grymma på det dom gör. Göra emotionell musik är lite av en konst, det är inte alla som får till det men i det här fallet snackar vi om ett gott exempel.

Band: Final Days Society.

Titel: Firestarter

Genre: Alternative/indie/post-rock/shoegaze.

Skivbolag: Hit & Run Music.

Releasedatum: 10 april 2020.

Bästa spår: Far, 2006.

Betyg: 8/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.