Första sommarmånaden har precis gjort entré och nu är det inte så långt kvar tills vi får höra Blood In The Water som är nya och fjortonde albumet med amerikanska thrash metal-veteranerna Flotsam And Jetsam. Värt att lägga till är att Blood In The Water blir första albumet med nya basisten Bill Bodily som i slutet av förra året ersatte Michael Spencer.

Blood In The Water släpps nu på fredag (alltså den fjärde juni) så några dagar innan ska jag passa på att lyssna igenom vad som väntar och kommentera mina åsikter. Vilket jag förresten gör med nöje då jag följt bandet ganska länge och dessutom recenserat förra albumet The End Of Chaos här för ungefär två år sedan (https://themaloikrockblog.se/recension/skivrecension-flotsam-and-jetsam-the-end-of-chaos/).

Albumet inleder episkt och starkt med titelspåret som känns väldigt power metal-orienterat. Refrängen skulle lätt kunna vara nånting Primal Fear hade kunnat skapa. Nästa spår är Burn The Sky som känns mörkare och något hårdare än det förra. Riffen må vara mer thrash metal-orienterade, men melodiska refrängen samt det rätt så tama gitarrljudet gör att det fortfarande inte känns som klassisk thrash metal och lutar mer åt speed/power metal-hållet. Näst på tur har vi Brace For Impact som är lite mer det man förväntar sig av Flotsam And Jetsam. Även om versen kändes ganska melodisk känns det här som renodlad thrash metal och mycket har att göra med stenhårda refrängen, snabba tempot samt grundriffen. A Place To Die är låt nummer fyra, som är ungefär som förra fast tvärtom. Versen är stenhård och refrängen rätt så melodisk. Femte låten Walls kan ses lite som lugnet efter stormen då den innebär en temposänkning. Så som låten är uppbyggd och hur melodierna går kan man inte låta bli att påminnas av Iron Maiden. Visst, det här bryter totalt mot albumets mönster men det går samtidigt inte att ogilla låten. Efter Walls förväntar man sig per automatik att nästa låt ökar tempot igen, men icke. Då gör Cry For The Dead och ser i början ut som en episk power metal-ballad. Tempot ökas ett snäpp i refrängen men sänks så fort det är dags för nästa vers. Gitarrsolot och melodierna är trots allt rätt så lyckade.

Blood In The Water bjuder på en varierad blandning av power metal, speed metal och thrash metal. Vilket kan låta som en chock men ändå inte då Flotsam And Jetsam redan har vågat sig på den här typen av blandningar i tidigare album. Är man ett inbitet thrash metal-fan finns det en risk att man blir besviken på det här då jag skulle vilja påstå att power metal-inslagen är tydligare än thrash metal-inslagen. Även om det här inte riktigt är det jag förväntade mig efter förra albumet måste jag säga att Blood In The Water är ett spännande album med många roliga moment och låtar som är välarbetade. Eric ”A.K.” Knutsons insatser på sång är strålande, det märks att inspirationen var på hans sida när det var dags för inspelning. När det kommer till produktionen tyckte jag spontant i början att det lät alldeles för tamt men när man väl är inne i albumet inser man att den är korrekt och rätt så felfri.

Något mer att säga om Blood In The Water kommer jag inte på. Har försökt välja några favoritlåtar men det vill inte lyckas för mig då jag tycker alla är bra på sitt sätt. Erkänner att jag i början ogillade Burn The Sky men den låten har nu stigit i mina ögon (eller borde jag säga öron?…). Innebär det att vi står inför ett av årets mästerverk? Nja, inte riktigt. Men Blood In The Water får ändå näst högsta betyg av mig. Nu är det knappt tre dagar kvar till releasen. Stay tuned!

Band: Flotsam And Jetsam.

Titel: Blood In The Sky.

Genre: Thrash/speed/power metal.

Skivbolag: AFM Records.

Releasedatum: 4 Juni 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.