Skivbolag: AFM

Genre: Thrash/speed metal

Betyg: 8/10

Nu är det slut på allt kaos… iallafall enligt Arizona-bandet Flotsam and Jetsam som är tillbaka med sitt trettonde studioalbum. Att snacka om Flotsam and Jetsam är lika med att snacka om thrash metal-veteraner. Likt Iced Earth och Metal Church har dom provat med att kombinera thrash metal med power metal och inte nog med det… det var härifrån Jason Newsted kom när han joinade Metallica efter Cliff Burtons tragiska bortgång.

Även om Flotsam and Jetsam har en diskografi som kan uppfattas som ett åk på berg och dalbana, dom släppte en del klockrena album mellan mitten av 80-talet och 90-talet men började släppa en del ganska mediokra album från och med 2010, kunde jag inte låta bli att ha ganska höga förhoppningar inför ”The End Of Chaos”. Blev en aning besviken på det förra albumet… inte för att det var dåligt direkt, blev ändå ett ganska bra album… men eftersom det var självbetitlat hade jag förväntat mig nånting mer outstanding. Man brukar liksom inte släppa självbetitlade album efter en lång karriär utan att det rör sig om ett klockrent album man som band brukar känner representerar en till 100%… så det förklarar väl min besvikelse.

Skivan drar igång rejält efter ”Prisoner Of Time” och det kan ge ett litet tips på att vi står inför ett klassiskt thrash metal-album men ändå inte till 100% då det även finns melodiska stämmor i bakgrunden och en del tekniska gitarrsolon som också kan låta ganska melodiska. Första singeln blev ”Recover” som är en ganska melodisk thrash-dänga med en ganska poppig refräng… vad som kanske får det hela att låta mer melodiskt är att sångaren Eric ”A.K.” Knutsons röst inte riktigt känns tillräckligt vass för att vara en thrash metal-röst, men hursomhelst… förra albumet var lite av en väg tillbaka till bandets thrash metal-rötter så därför kände man på sig att det här skulle vara ytterligare ett thrash metal-album.

Vad som är ett faktum är att bandet visar i det här fallet att dom är i toppform… förra albumet blev klassat som det bästa dom gjort på länge men nu går den definitionen över till ”The End Of Chaos”. Vassa gitarrer, tuffa trumkomp och en klart bättre produktion… är fortfarande inte så övertygad A.K.s sångröst men det går bara inte att ogilla det man hör. Låtarna jag mest uppskattade blev ”Snake Eye”, ”Architects Of Hate”, ”Control”, ”The End”, ”Demolition Man” och ”Survive”.

Det är nog allt jag har att säga om det hela… var inte förra albumet tillräckligt bra för att vara Flotsam and Jetsam är det här garanterat värt namnet. Även om det inte når hela vägen upp till toppbetyg är jag väldigt nöjd med det jag hörde. Vi får hoppas att bandet håller den här linjen.

Av: Lucas Zimmermann