Brittiska FM (även kända som FMUK) är snart aktuella med Synchronized som blir deras tolfte studioalbum. Egentligen skulle albumet släppts förra månaden men på grund av covid-19 pandemin har skivsläppet skjutits upp till den 22 maj. Bandet bildades 1984 i London och dåvarande medlemmarna hade redan erfarenheter från andra band. Skivdebuten Indiscreet kom två år senare och ledde FM till att bland annat vara frontband till Bon Jovi och Tina Turner. Skivans singel Frozen Heart blev en mindre hit på den tiden och värt att poängtera är att albumen Indiscreet, Tough It Out (1989) och Heroes And Villains (2015) hamnat på UK. Albums Chart. Samtidigt har fem av bandets singlar hamnat på UK. Singles Chart. Giganterna Iron Maiden gjorde dessutom cover på That Girl som också är en av FMs kändaste låtar.

Hursomhelst. Själv är jag ganska bekant med både FM och sångaren Steve Overland som solist, och hittills har jag upplevt bandets diskografi rätt så stabilt. Senaste Atomic Generation bjöd på en del nya guldkorn, så ett nytt album med FM är alltid en spännande nyhet. Titelspåret är det första i Synchronized och det är en rätt spännande öppning, lagom catchig gubbrock av bästa sorten med intressanta keyboardmelodier och en rätt så lyckad refräng. Nästa låt Superstar ökar tempot ett snäpp och bjuder på en dos halvglad melodiös hårdrock där både elgitarr och akustisk gitarr ingår. En klar kandidat till favorit i mitt tycke. Tempot sänks igen i tredje låten Best Of Times som kan påminna lite om senaste HEAT i sina lite mindre ösiga låtar. Helt okej, men kanske inte lika övertygande som förra. Ghosts Of You And I är lite av en ballad. Smått melankolisk och kan i början kännas en aning poporienterad, men på det stora hela ganska lyckad. Därefter kommer Broken som är rätt händelserik, kan i början uppfattas som konstig då den växlar flitigt mellan olika melodimönster men efter några genomlyssningar hänger man till slut med och uppskattar det hela. Change For The Better börjar bra men blir tyvärr enformig mot slutet.

Faktum är att i andra halvan känns det mesta i överlag rätt enformigt bortsett från Hell Or High Water och Ready For Me. Kan hända att albumet kräver några fler genomlyssningar men personligen blev jag inte jätteövertygad nånstans under genomlyssningen. Visst, det finns några bra låtar värda att uppmärksamma om men även dom lär falla i glömska i framtiden. Själva produktionen är bra som vanligt och rent sångmässigt är Overland fortfarande i toppform. Kan förstå att brist på nya kreativa idéer kommer förr eller senare, speciellt när man hållit på väldigt länge med musik och jag gissar att så är fallet i det här nya albumet.

Det är allt jag har att säga. Troligen det svagaste FM släppt på länge men trots allt ett godkänt album. Det bästa ligger i början och mot slutet, men du som läser kanske har en annan åsikt så det kan vara värt att vänta cirka två veckor till. Stay tuned.

Band: FM.

Titel: Synchronized.

Genre: AOR/melodic hard rock.

Skivbolag: Frontiers.

Releasedatum: 22 maj 2020.

Bästa spår: Superstar, Ghosts Of You And I, Synchronized, Hell Or High Water, Ready For Me.

Betyg: 6/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.