Dags att skriva om nånting från samma land som har gett oss Eusebio, Luis Figo, Nuno Gómez, Rui Costa, Deco, Cristiano Ronaldo och alla dessa legendariska fotbollsikoner. Ja, vi snackar såklart om Portugal… där Glasya kommer ifrån. Nu kanske du som läser undrar ”vilka är Glasya?” så dags för lite fakta. Glasya kommer från huvudstaden (Lissabon) och grundades 2016 av Hugo Esteves, tanken var från första början att skapa ett symphonic metal-band och för att göra det möjligt bjöd han in övriga bandmedlemmar… som haft erfarenheter av andra band som bland annat My Deception, Urban Tales, Shadowsphere, Nightdream (ett portugisiskt Nightwish tribute-band) och Enchantya. Alltså må hända att bandet är nytt, men vi snackar ändå om erfarna musiker.

”Heaven’s Demise” var bandets första inspelade låt och även titeln på debutalbumet vi kommer snacka om den här gången. Kan lägga till att ”Heaven’s Demise” även är låten dom öppnar eld med på den här skivan och såhär spontant kan jag säga att det märks tydligt att gamla goa Nightwish med Tarja i spetsen är en stark inspirationskälla, törs inte yttra mig om det verkligen är samma standard men ändå en bra start och produktionen ser ut att vara klockren. Förutom Nightwish hör jag förresten vibbar av senaste Xandria ju längre man kommer i skivan. Även Epica med tanke på att det dyker upp mörk growl lite då och då. Må hända att det kan bli en smula enformigt mellan varven… men i övrigt måste jag säga att jag ändå blev rätt imponerad av det jag hörde, det märks att vi snackar om skickliga musiker. Låtarna jag uppskattade mest är ”Neverland”, ”Eternal Winter”, ”Coronation Of A Beggar”, ”Birth Of An Angel”, ”Heaven’s Demise” och såklart min favorit ”No Exit From Myself”.

Må hända att Glasya är lite av en Nightwishklon med inslag av andra artister och är därför inte särskilt nyskapande. Men det finns gott om potential i det här bandet och inom några år skulle dom kunna bli riktigt intressanta. ”Heaven’s Demise” är kanske inte riktigt ett toppbetyg men ändå den bästa debuten man kan tänka sig. Från och med nu tänker jag hålla lite koll på deras aktivitet och det hoppas jag du som läser också gör. Gillar du Nightwish, Xandria, Epica, Edenbridge och andra band i samma stil lär du definitivt uppskatta alstret.

Band: Glasya.

Titel: ”Heaven’s Demise”

Genre: Symphonic metal

Skivbolag: Pride & Joy Music.

Releasedatum: 12 Juli 2019.

Bästa spår: ”Neverland”, ”Eternal Winter”, ”Coronation Of A Beggar”, ”Birth Of An Angel”, ”Heaven’s Demise”, ”No Exit From Myself”.

Betyg: 8’5/10

Lucas LMZ Zimmermann.