Tyska Heaven Shall Burn är tillbaka. Of Truth & Sacrifice är namnet på deras nya dubbelalbum. Då vi snackar om ett stort band, nämligen en av dom stora pionjärerna inom tysk metalcore, kanske det inte behövs så mycket fakta om dom. Faktum är att dom varit aktiva sedan slutet på 90-talet och med tiden har Heaven Shall Burns musik blivit mer och mer melodic death metal-orienterad. En variant som låter primitiv, melodisk och modern på samma gång, så man skulle kunna säga att den utveckling man saknat i In Flames på sistone finns i bland annat Heaven Shall Burn. Likt i vanliga fall väntar ytterligare en dos samhällskritiska texter. Alla som är någorlunda bekanta med det här gänget känner nog redan till att deras texter handlar mycket om antifascism, veganism, antirasism, djurens rättigheter osv.

Då det här handlar om ett dubbelalbum ska jag försöka dela recensionen i två delar. Första skivan börjar med ett snabbt intro på nästan en och en halv minut, och sedan öppnar Heaven Shall Burn eld på allvar med Thoughts And Prayers som bjuder på vad som blivit bandets signatursound… aggressiva gitarrer, vass growl och snabba rytmer. Men i bakgrunden av allt det där finns det en melodiös touch. Näst på tur har vi Eradicate som kan uppfattas som ökar tempot en aning, snabba blastbeats och en lite större dos aggression men så småningom blir det lite tempoväxlingar och annat spännande. Protector är aggressiv och melodisk på samma gång, trots att det är growl och hårda riff hela vägen finns det en rätt melodisk lead-gitarr i bakgrunden som skapar den där häftiga kontrasten många band i den här typen av musik brukar bjuda på. Übermacht är lite av en fullträff… det händer väldigt mycket och det är kul att höra en och annan mening på tyska. Andra låtar jag uppskattade skarpt är What War Means och speciellt Expatriate, en väldigt känsloladdad låt på nästan nio minuter med stråkinstrument, tal och såväl aggressiva som lugna och melankoliska stunder.

Skiva nummer två börjar med ytterligare en höjdpunkt… Children Of A Lesser God ser ut att vara primitiv och aggressiv hela vägen men så småningom går det över till lugnt och melodiskt, även episkt mot slutet. Tyvärr sjunker det hela en aning när La Résistance drar igång, man blev påmind om Asking Alexandrias värdelösa mix av emo/metalcore med elektronika… det såg väldigt lovande ut och jag var inställd på att ge albumet ett toppbetyg, men så kommer den här låten och förstör allt! (*suck). Därefter kommer The Sorrow Of Victory som inleder med clean vocals, nånting som är väldigt oväntat när det gäller Heaven Shall Burn och min gissning är att han som sjunger clean är Chris Harms i Lord Of The Lost. Den mannen verkar vara överallt nuförtiden. Hursomhelst är The Sorrow Of Victory jämfört med förra bra, och den bjuder på en del intressanta kontraster. Stateless är däremot aggressiv hela vägen. I övrigt vill jag uppmärksamma Truther (även den väldigt aggressiv), Weakness Leaving My Heart och Eagles Among Vultures som favoriter.

Precis som väntat (iallafall när vi fick reda på att det här skulle vara ett dubbelalbum) så är det här troligen bandets mest ambitiösa release hittills. Från och med Veto (2013) har bandet stigit och trots några mindre intressanta och negativa punkter kan man inte neka att Heaven Shall Burn lyckats få till nånting väldigt varierat och välarbetat. I början kanske man som vanlig lyssnare tycker det känns drygt med ett dubbelalbum, men från och med att man trycker på play vill man bara höra mer och mer. Produktionen är som i vanliga fall bra, inte konstigt när alstret släpptes via jätten Century Media, och jag har väl i övrigt ingenting mer att säga.

Du som diggat bandet länge lär definitivt uppskatta det du hör och du som gillar melodisk dödsmetal i modernaste form borde också ge Heaven Shall Burn en chans om du inte redan gjort det. Har svårt å tro att man skulle missa dom med tanke på hur stora dom är. Med det har jag sagt allt jag hade att säga om Of Truth & Sacrifice.

Band: Heaven Shall Burn.

Titel: Of Truth & Sacrifice.

Genre: Melodic death metal/metalcore.

Skivbolag: Century Media Records.

Releasedatum: 20 mars 2020.

Bästa spår: Übermacht, Children Of A Lesser God, Weakness Leaving My Heart, Expatriate, What War Means, Truther, Eagles Among Vultures.

Betyg: 8/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.