Hemlock är kanske ett namn som inte låter allt för bekant. Kan börja med att erkänna att inte ens jag kände till det Hemlock tidigare så det här blir även ett första intryck av det bandet. Låt oss upptäcka lite ny musik tillsammans. Tro eller ej snackar vi inte alls om några nykomlingar, Hemlock grundades nämligen 1993 i Las Vegas (Nevada, USA) och spelar thrash metal med inslag av groove metal. Första albumet Controlance släpptes 1996 och fram till nu har bandet hunnit släppa åtta studioalbum, en samlingsplatta och en liveplatta. Senaste albumet XXV släpptes år 2018 och till i år har dom inte bara ett utan två nya studioalbum med nytt material. Nu snackar vi inte om ett dubbelalbum utan snarare två olika album med sina egna titlar och skivomslag. Det första av dom vi ska prata om nu är (som titeln lyder) Karmageddon och det andra Violence And Victory. Den recensionen kommer imorgon och med allt det här sagt. Låt oss börja prata om innehållet.

Först ut är WannaBE. En hård och hastig låt som på 2:45 minuter som kan påminna starkt om Testament i The Gathering-eran. När det kommer till thrash-låtar med den här längden förväntar man sig nånting snabbt, aggressivt och rakt på sak. Visst finns det en viss nivå av aggression men man har ändå valt att spara lite på krutet och inte trycka ner gasen i botten. Helt okej, men man hoppas såklart på lite mer ös än det här. Näst på tur är The CLEANSING som är ungefär lika kort som förra och har ett något långsammare tempo, men jag skulle ändå vilja säga att jag fick ungefär det jag saknade i första låten. Sångaren/basistens pipa låter mycket vassare, nästan så det blir lite death metal av det hela. En riktig käftsmäll, precis som man borde uppfatta den här typen av musik. Tredje låten WHAT IFs är nästan fem minuter lång och går tillbaka till det här Testament-orienterade soundet jag nämnde tidigare. Låten gav även lite Pantera-vibbar och det är kanske där inspirationskällan ligger hos Hemlock. Det känns lite som om fokus ligger på att skapa tung och aggressiv musik som får dig att vilja headbanga oavbrutet. Jag kunde i alla fall inte låta bli medan jag lyssnade. Nästa låt OFFENDED trappar ner rejält på aggressionen och känns lite som en lättillgänglig variant av det vi hörde tidigare. ”wooo”-körerna i refrängen sabbar tyvärr hela låten. Tack o lov kommer femte spåret BRaiNWa$HeD därefter och får oss att glömma bort det vi hörde nyss. Inte för att den är någon större höjdare men ändå bra. ENGRAVED skulle jag också vilja uppmärksamma då den sticker ut rejält. Det lagom tunga tempot samt flitiga växlingar mellan growl och rap gör det hela en aning nu metal-orienterat och kan kännas lite som Machine Head i deras första releaser. Vissa thrash-elitister kanske reagerar illa men personligen uppfattade jag det hela väldigt intressant.

För att vara ett själv producerat alster måste jag säga att jag överraskades av den ganska klockrena produktionen. Det märks att det här bandet hållit på länge och vet verkligen vad dom gör. OFFENDED och tyvärr titelspåret är albumets svagaste punkter, men bortsett från det tycker jag KARMAgeDDoN är ett godkänt album som bjuder på en ganska intressant mix av thrash, groove, death och även lite nu metal vid någon enstaka punkt. Andra låtar jag skulle vilja uppmärksamma är BoRN Free/Die CoRRuPT, YES och sista låten Parasite. Man slutar verkligen på topp där.

Det är allt jag har att säga den här gången. Gillar du Machine Head, Pantera, Testament och liknande band som Skinlab eller Lamb Of God kanske Hemlock är nånting för dig. KARMAgeDDoN var i mitt tycke tillräckligt bra för att fånga mitt intresse och vilja höra mer. Nu ser vi fram emot recensionen på årets andra Hemlock-album Violence And Victory som kommer imorgon. Stay tuned!

Band: Hemlock

Titel: KARMAgeDDoN.

Genre: Thrash/groove metal.

Skivbolag: Independent.

Releasedatum: 8 februari 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.