Jeff Scott Soto är en man med så otroliga många järn i luften och är utan tvekan en av de absolut mest mångsidiga sångarna som just nu går på denna jord och vid det här laget har han släppt en bra bit över 85 album i olika konstellationer och som soloartist.
Vi känner ju honom som legendarisk sångare i Talisman och på Yngwie Malmsteens episka Rising Force skivor och nu på senare tid som frontman för supergruppen Sons Of Apollo med bland annat Mike Portnoy, Billy Sheehan och Ron ”Bumblefoot” Thal
Wide awake (in my dreamland) är hans sjunde album som soloartist och vi bjuds på en musikalisk resa som bjuder på influenser från hela hans över 30 år långa karriär. Vi bjuds av en blandning av tunga riff och melodisk rock med lite funkiga inslag plus att man hör klara inslag från hans tid i Talisman som han startade tillsammans med den tyvärr avlidna basgiganten Marcel Jacob.
På skivan har Jeff arbetat med producenten och låtskrivaren Allessandro Del Vecchio som bland annat jobbat med nyss nämnda Jacob, Jorn Lande och Hardline. Del Vecchio som förövrigt skrivit all musik på skivan medan Jeff har skrivit texterna.
När man hör en skiva där Jeff medverkar så är det minsta man oroa sig för är rösten för den är fortfarande lika bra som den har varit under så lång tid. Den mannen har ett otroligt tryck när han sjunger för full hals så där märks inget åldrande alls.
Rent låtmässigt så kan man säga om man gillar vad Mr Soto har släppt tidigare så blir man inte besviken för detta är verkligen en salig musikalisk blandning av det absolut bästa han har släppt. Låtsnickraren Del Vecchio har verkligen hittat de musikaliska guldkornen och knåpat ihop allt till en 11 låtar lång skiva som jag absolut kan rekommendera.
Ska jag välja mina favoritspår på skivan blir det dels inledande Someone to love med Jeffs grymma röst. dess starka refräng och trallvänliga melodi, samt love´s blind som handlar om Jeffs styvdotter som brottas med de tonårsproblem som vi alla en gång gjort. Texten är riktigt bra skriven och även den låten har en otroligt stark refräng.
Överlag så finns det inte många svaga kort på skivan utan den håller en väldigt jämn och hög nivå men nivån är tyvärr inte tillräckligt hög för att det ska nå upp till det absoluta toppbetyget. Men jag är ändå nöjd med slutresultatet och Wide awake (in my dreamland) kommer utan tvekan att finnas med på min topplista över årets bästa skivor när vi snart ska sammanfatta år 2020

Av Ulf Romedahl