Skivbolag: C-Flo Records (Indie)

Genre: Hard rock/melodic heavy metal.

Betyg: 8’5/10.

Liliac kanske inte låter så obekanta då dom ganska nyligen blev virala med en cover på Ronnie James Dio-klassikern ”Rainbow In The Dark”. En klockren cover utan tvekan, tror Dio själv hade varit stolt över dom här fem ungdomarna om han hade levt idag. Men det hela stannar inte bara där då Liliac är så mycket mer än 5 ungdomar som spelat in en cover… tydligen är dom även aktuella i år med en skivdebut… ”Chain Of Thorns” som är en EP på sex egna låtar. Det finns numera på Spotify… men innan jag skriver mer om det hela är det nog bäst att ta upp lite fakta om bandet.

Så… vilka är Liliac egentligen? Jo… Liliac består av 3 bröder och två systrar från Rumänien som är idag bosatta i Los Angeles (USA). Namnen på syskonen är Melody Cristea (bas och sång), Samuel Cristea (sologitarr och videoredigering), Ethan Cristea (kompgitarr), Justin Cristea (keyboard) och Aby Cristea (trummor). Tydligen kommer dom från en djupt religiös familj, så enligt dom själva var det väldigt märkligt att deras föräldrar skulle få fem heavy metal-musiker till barn. Deras far Floren Cristea a.k.a. Chriss Floren är visst en musikproducent som både skrivit och producerat låtar till många amerikanska och europeiska filmer och TV-shower… bland en massa annat MTV’s “True Life, 10 on Top, Morning Hot Mix, Parental Control”, A&E’s “Jackson’s Family Dynasty”, Lifetime’s “Bond of Silence” etc. Han insåg tidigt att barnen hade talang och började därför coucha och uppmuntra barnen att nå sina drömmar. Numera producerar han bandets musik.

”Chain Of Thorns” börjar sisådär… med två låtar som är rätt okej, får mig att tänka lite på Kobra & The Lotus och ja, några av medlemmarna är fortfarande barn så för att vara det är det här ändå en ganska klockren början… bättre än många stora band med vuxna medlemmar. Därefter kommer ”Dancing In The Dark” där nivån höjs en aning… två riktigt bra låtar. ”Mystical Creature” har ett tungt riff… känns kanske en aning standard, men skivan avslutar kanonbra med vad som troligen är min favorit… nämligen ”Hit The Lights”, en snabb låt med mycket attityd där man på riktigt kan höra vilken bra sångerska Melody är. Det är liksom i just den låten man får ungefär samma adrenalinkick som när man hörde Dio-covern.

Hade önskat att produktionen var lite bättre… keyboarden hade jag gärna velat höra lite mer av då den knappt känns av här… och jag hade önskat att det fanns lite mer än bara 6 låtar, men ”Chain Of Thorns” är sannerligen en strålande början. Man har väldigt svårt å tro att dom är barn och ungdomar som fortfarande har hela livet framför sig men den här typen av överraskningar glädjer mig enormt. Hårdrock har funnits och finns här för att stanna och Liliac är ytterligare ett bevis på det. Dom är hårdrockens framtid och jag slår vad om att dom kommer komma långt… visserligen har dom redan kommit en bra bit då ”Chain Of Thorns” blivit en av stundens mest sålda musikalbum, ”Rainbow In The Dark”-covern är numera viral och nyss har dom varit med i TV-showen ”The World’s Best” på CBS. Så jag upprepar… Liliac kommer komma långt i framtiden. Det är jag helt övertygad om.

Av: Lucas LMZ Zimmermann