Italienska Lionville är snart albumaktuella, den sjunde augusti släpps Magic Is Alive som blir bandets fjärde studioalbum. Men redan nu har jag fått chansen att lyssna på nya albumet och jag gissar att du som läser just nu tänker Lionville? vilka är det? så innan vi börjar prata om kommande album, låt oss komma med lite fakta om bandet. När man säger att ett band kommer från Italien så har man en tendens att förvänta sig att bandet i fråga spelar gothic metal eller power metal, kan bero på att största hårdrocksbanden från just Italien spelar den typen av musik. Men självklart finns det även andra typer av band och ett av dom råkar vara Lionville från Genua (norra Italien). Lionville grundades 2009 av Stefano Lionetti som sjunger, spelar gitarr och keyboards. Musikaliskt spelar bandet klassisk AOR/melodisk hårdrock och är inspirerade av giganter i genren som Survivor, Toto, Bad English, Boulevard osv.

Med allt det här sagt återstår det bara för mig som skribent att klicka på playknappen och börja lyssna. Först ut har vi Nothing Without You som släpptes i form av musikvideo för cirka en månad sedan. En rätt okej början som påminner en smula om Journey och FM. Förstår att den valts ut som singel då låten fungerar bra som det. Låt nummer två är You’re Not Alone och den är också ganska okej, men alldeles för lik den förra tyvärr så man kan inte låta bli att hoppas på nånting mer. Keyboardmelodierna är dock ganska lyckade. Tredje låten Runaway inleds med lite Def Leppard-gitarrer och har både en intressant struktur och en rätt härlig refräng, gitarrsolot är också skönt och därför blir nog Runaway låten jag mest uppskattade av dom tre första. Hittills har man använt ungefär samma tempohastighet och det var det som kunde göra det hela en aning tjatigt, men väntan är över när fjärde låten Finally You’re With Me drar igång. Den här typen av skivor innehåller garanterat minst en ballad och det är precis vad den sistnämnda låten är. Finally You’re With Me inleds med snygga pianomelodier och byggs på mer och mer så småningom, men tyvärr lyckas låten inte gå hela vägen till ett klimax och blir därför rätt medioker som ballad. Vi går sedan över till Every Little Thing Leads Back To You som ökar tempot rejält och bjuder på härliga och glada melodier i refrängen. En klar favorit i mitt tycke. If You Don’t Know Me går tillbaka till ungefär samma mönster som dom tre första låtarna och bjuder på ytterligare intressanta keyboardmelodier samt varierade slaginstrument nånstans i mitten. Kändes i början som okej, men visar sig ändå vara lite mer än så.

Har man lyssnat på Lionvilles äldre album känner man nog till att dom här grabbarna har potential och likt det äldre bjuder Magic Is Alive på lite fler guldklimpar som garanterat går hem bland AOR-älskare. Exempel på nya guldkorn är Every Little Thing Leads Back To You, Runaway, If You Don’t Know Me, kanske Nothing Without You, Magic Is Alive och självklart Living With The Truth. Ska vi vara kritiska så lär man behöva ta upp mindre intressanta låtar som Reaching For The Sky, Into The Night, You’re Not Alone, I’ll Never Give My Heart Away och Finally You’re With Me. Där har vi låtar som är antingen för standard, halvbra eller misslyckade försök att skapa nånting kreativt och fräscht. Men det värsta måste ändå vara produktionen. Trodde i början att det var mina högtalare det var fel på men nej, ljudet är ganska grötigt och det förstör en hel del.

Rent objektivt är Magic Is Alive ganska långt ifrån en höjdare och absolut inte det bästa Lionville någonsin gjort då det finns många brister och jag upprepar, ljudet sabbar en del av upplevelsen. Men är Magic Is Alive tillräckligt bra för att få ett godkänt betyg? Svar ja. Ljuspunkterna är tillräckligt starka för att göra albumet värt att lyssna igenom och jag förstår att Frontiers valt att satsa på Lionville då dom har en tendens att gilla den här typen av musik och Lionville har potential till att bli ett intressant namn i genren. Nu återstår det bara att vänta på releasedagen och låta dig som läser avgöra vad du tycker om Magic Is Alive.

Band: Lionville.

Titel: Magic Is Alive.

Genre: AOR/melodic hard rock.

Skivbolag: Frontiers.

Releasedatum: 7 augusti 2020.

Bästa spår: Every Little Thing Leads Back To You, Runaway, If You Don’t Know Me, Nothing Without You, Magic Is Alive, Living With The Truth.

Betyg:

Lucas LMZ Zimmermann.